Κόσμος|11.02.2019 09:46

Χιλιάδες στους δρόµους σε Μαδρίτη, Παρίσι, Ρώµη

Newsroom

Σαράντα πέντε χιλιάδες δεξιοί και ακροδεξιοί διαδηλωτές κατά του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, 12.000 «Κίτρινα Γιλέκα» κατά του Εµανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και µαζική κινητοποίηση των ιταλικών συνδικάτων στη Ρώµη κατά του Τζουζέπε Κόντε. Η ένταση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χτύπησε «κόκκινο» το περασµένο Σαββατοκύριακο, µε µαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να κατακλύζουν κεντρικούς δρόµους και πλατείες. Κρατώντας ισπανικές σηµαίες δεκάδες χιλιάδες άτοµα κατέκλυσαν χθες την κεντρική πλατεία Κολόµβου της Μαδρίτης για να ζητήσουν πρόωρες εκλογές, στη µεγαλύτερη διαδήλωση που έχει δει η κυβέρνηση µειοψηφίας του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Σάντσεθ στην οκτάµηνη θητεία της.

«Για µια ενωµένη Ισπανία, εκλογές τώρα!» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήµατα της διαδήλωσης που οργανώθηκε από τα κεντροδεξιά και ακροδεξιά κόµµατα της αντιπολίτευσης κατά των αυτονοµιστών της Καταλονίας και της διάθεσης της κυβέρνησης να ανοίξει διάλογο µαζί τους. Αφορµή για τη διαδήλωση, στην οποία εκτιµάται ότι συµµετείχαν περίπου 45.000 άτοµα, ήταν η πρόταση που έκανε την περασµένη Τρίτη ο πρωθυπουργός Σάντσεθ για τη διεξαγωγή συνοµιλιών, ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική ένταση µε την Καταλονία.

Η πρόταση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για τον διορισµό ενός εισηγητή στις συνοµιλίες µεταξύ των πολιτικών κοµµάτων για το ζήτηµα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, που θεώρησε την κίνηση ως προδοσία και υποχώρηση στις πιέσεις των υποστηρικτών της απόσχισης της Καταλονίας. Η διαδήλωση διοργανώθηκε µόλις δύο ηµέρες πριν από την έναρξη της δίκης των 12 αυτονοµιστών ηγετών της Καταλονίας, που χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου, Κάρλος Λέσµες, ως «η σηµαντικότερη δίκη µετά την αποκατάσταση της δηµοκρατίας». Οι «12» βρίσκονται αντιµέτωποι µε ποινές φυλάκισης έως και 25 ετών για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017, που προκάλεσε τη µεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα µετά τον θάνατο του Φράνκο.

Κρίσιµη ψηφοφορία Αυτήν τη στιγµή η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται µε την πλάτη στον τοίχο: την Τετάρτη θα βρεθεί αντιµέτωπη µε µια κρίσιµη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την πρόταση για τον προϋπολογισµό, η οποία αναµένεται να απορριφθεί χωρίς την υποστήριξη των καταλονικών κοµµάτων. Ωστόσο τα καταλονικά κόµµατα έχουν συνδέσει την ψήφο τους µε τη διενέργεια των διαπραγµατεύσεων για το θέµα της Καταλονίας, συµπεριλαµβανοµένου του ζητήµατος της ανεξαρτησίας, κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συµπεριλάβει στις συνοµιλίες.

Εν τω µεταξύ οι πιέσεις αυξάνονται και κατά του Ιταλού πρωθυπουργού Κόντε. Λίγα εικοσιτετράωρα µετά την ανακοίνωση της Κοµισιόν ότι αναθεωρεί προς τα κάτω (στο 0,2% του ΑΕΠ) την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονοµίας λόγω «πολιτικής αβεβαιότητας», χθες βγήκαν στους δρόµους της Ρώµης τα συνδικάτα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν από τον Τζουζέπε Κόντε τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αλλαγή του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήµατος. «Η χώρα βρίσκεται ένα βήµα πριν από την οικονοµική ύφεση. Η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει πορεία πλεύσης» δήλωσε η γραµµατέας του συνδικάτου Cisl, Αννα-Μαρία Φουρλάν.

Το περασµένο Σάββατο στο Παρίσι η «13η πράξη» των «Κίτρινων Γιλέκων» κατά του προέδρου Μακρόν σηµαδεύτηκε για ακόµα µία φορά από βιαιότητες και βανδαλισµούς. Οι γαλλικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τον τραυµατισµό ενός 30χρονου διαδηλωτή µπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου, που έχασε τέσσερα δάχτυλα του χεριού του από έκρηξη «βοµβίδας κρότου-λάµψης». Η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι ο διαδηλωτής κρατούσε τον «µηχανισµό», ωστόσο έχει αναφερθεί ότι η βοµβίδα ήταν του είδους που εκτόξευσαν οι δυνάµεις ασφαλείας όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν τα οδοφράγµατα. ∆εκάδες τραυµατισµοί και 45 προσαγωγές σηµειώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Σαββάτου, που συγκέντρωσαν περίπου 12.100 άτοµα σε όλη τη χώρα, 4.000 εκ των οποίων στο Παρίσι

«Κίτρινα γιλέκα»