Κόσμος|11.02.2019 10:50

Επιθεώρηση στο τζαμί του Ταξίμ από τον Ερντογάν

Newsroom

Επιθεώρηση στο τζαμί που ανεγείρεται επάνω στην πλατεία Ταξίμ πραγματοποίησε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να δει πώς προχωρούν οι εργασίες του επιβλητικού κτηρίου στην καρδιά της Κων/λης.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη , ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει το τζαμί στο Ταξίμ 25 χρόνια πριν, όταν ήταν δήμαρχος Κων/λης, το 1994. Σε δημοσιογράφους είχε υποδείξει ακόμη και το μέρος ακριβώς που ήθελε να κατασκευαστεί.

Θα έχει ύψος 30.3 μέτρα, εκ των οποίων 9,6 μέτρα είναι ο τρούλος/θόλος. Λέγεται ότι φτιάχνεται στο ίδιο ύψος που είναι και οι άλλες δύο εκκλησίες πάνω στο Ταξίμ, η Αγία Τριάδα και η Αρμένικη Καθολική Εκκλησία.

Συνολικά το τζαμί θα εκτείνεται σε 2.500 τ.μ., το ισόγειο θα είναι 875 τ.μ., με υπόγειο τριόροφο πάρκινγκ για 165 αυτοκίνητα. Θα χωράει 960 ανθρώπους για προσευχή, ενώ θα έχει τόσο χώρους συνεδριακούς όσο και για εκθέσεις.

Η ανέγερσή του άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017 και στόχος ήταν να τελειώσει μέσα σε δύο χρόνια. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία εγκαινίων, ωστόσο με τους ρυθμούς που χτίζεται, φαίνεται ότι μέσα στο 2019 θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΤαξίμΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντζαμί