Κόσμος|29.05.2022 23:29

Η ενότητα της ΕΕ απέναντι στις ρωσικές κυρώσεις «αρχίζει να καταρρέει», λέει ο Γερμανός υπουργός οικονομίας

Newsroom

Ανησυχία προκαλεί η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ο οποίος την Κυριακή (29/05) εξέφρασε φόβους ότι η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αρχίζει να καταρρέει» ενόψει της Συνόδου Κορυφής όπου θα συζητηθεί το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας και τα σχέδια για τη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη για να συζητήσουν τη νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει εμπάργκο πετρελαίου, και ένα πρόγραμμα με στόχο την επιτάχυνση του τερματισμού της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, είδαμε τι μπορεί να συμβεί όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη. Ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, ας ελπίσουμε ότι θα συνεχιστεί έτσι. Αλλά ήδη έχει αρχίσει να καταρρέει και να καταρρέει ξανά», δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Όταν η Ευρώπη στέκεται ενωμένη μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεράστια οικονομική της δύναμη»

Την Παρασκευή, οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίστηκαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το εμπάργκο των θαλάσσιων παραδόσεων ρωσικού πετρελαίου, αλλά να επιτρέψουν τις παραδόσεις μέσω αγωγών, έναν συμβιβασμό για να κερδίσουν την Ουγγαρία και να ξεμπλοκάρουν τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ο Χάμπεκ κάλεσε τη Γερμανία να μιλήσει με μία φωνή στη σύνοδο κορυφής αντί να απέχει από τις ψηφοφορίες λόγω διαφορών απόψεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας, ζητώντας ανάλογη ενότητα και από άλλα κράτη της ΕΕ. «Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ένας τεράστιος οικονομικός χώρος με απίστευτη οικονομική δύναμη. Και όταν στέκεται ενωμένη, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη», δήλωσε ο Χάμπεκ στα εγκαίνια  γερμανικής εμπορικής έκθεσης.

κυρώσειςΟυκρανίαεμπάργκοΓερμανίαπόλεμοςΕΕΡωσίαειδήσεις τώρα