Κόσμος|31.05.2022 09:02

Ακρίβεια: Νέες αυξήσεις στα καύσιμα καταβροχθίζουν τα εισοδήματα των πολιτών - Λουκέτο σε καταστήματα

Newsroom

Χωρίς φρένα συνεχίζεται η κατρακύλα στην κατανάλωση των νοικοκυριών με την ακρίβεια να καταβροχθίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Ήδη σύμφωνα με έρευνα τη ΓΣΕΕ η αγοραστική δύναμη όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό συρρικνώθηκε τον Απρίλιο κατά 18% και 9,9% για εκείνους που λαμβάνουν το μέσο μισθό. Μειωμένους τζίρους καταγράφουν και οι πρατηριούχοι, τους τελευταίους μήνες που η ακρίβεια στα καύσιμα καλπάζει.

Κατά 30% έχει μειωθεί η κατανάλωση σύμφωνα με τον Γιώργο Ασμάτογλου, αντιπρόεδρο πρατηριούχων Αττικής η οποίος επισημαίνει ότι έρχεται νέα αύξηση στα καύσιμα στο τέλος της εβδομάδας.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης αποτυπώνεται και στα σούπερ μάρκετ τα στελέχη των οποίων σύμφωνα με έρευνα βλέπουν πτώση των πωλήσεων για το 2022 κατά 1,8% ενώ εκτιμούν ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η κρίση θα συνεχιστεί και το 2023. Το 56% των ερωτηθέντων προβλέπει απώλειες στους τζίρους των σούπερ μάρκετ.

Λουκέτο σε καταστήματα

Την ίδια ώρα τα πρώτα σημάδια της κρίσης στο λιανεμπόριο ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους με καταστήματα σε περιοχές που κάποτε έσφιζαν από κόσμο, να αρχίζουν να κλείνουν.

Χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Ναούμ, υπεύθυνος καταστήματος εντοπίζει μείωση τζίρου 40% ενώ ο έμπορος Θοδωρής Τσαρουχάς εξηγεί ότι «εκεί που αγόραζαν 2-3 μπλούζες τώρα οριακά αγοράζει μια και ζητά καλύτερη τιμή».

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, 7 στους δέκα καταναλωτές αναβάλουν τις αγορές τους σε ρούχα παπούτσια και είδη σπιτιού ενώ 4 στους δέκα δεν ψωνίζουν για να αποταμιεύσουν.

νοικοκυριάειδήσεις τώραακρίβειακαύσιμακαταστήματαανατιμήσειςλιανεμπόριοσούπερ μάρκετ