Κόσμος|01.06.2022 19:53

«Πρέπει να επιστραφούν τα λεγόμενα "Ελγίνεια μάρμαρα" στην Ελλάδα;» - Η εκπομπή του ITV για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Newsroom

Στο ρεπορτάζ με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα της εκπομπής «On Assignment», που προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Ελληνικές αρχαιότητες βρίσκονται σε όλον τον κόσμο. Έχουμε π.χ. αρχαιότητες στο Λούβρο. Δεν ζητήσαμε αυτές να επιστρέψουν. Θα μπορούσαμε. Αυτό που λέμε είναι ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μία ξεχωριστή υπόθεση. Πρόκειται για ένα θαύμα της ανθρωπότητας που έχει χωριστεί. Αφήστε μας να το επανενώσουμε», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός στην εκπομπή, στην οποία έγινε και αναφορά στη «παγκόσμια» εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη τη δεκαετία του '80. Στην εκπομπή επισημαίνεται, ακόμα, ότι το θέμα έθεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «όχι μόνο στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο αλλά και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς τη Βρετανία» ενώ σημειώνεται και η υποστήριξη από την βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες, που είναι ολοένα και αυξανόμενη.

Mακράν πιο σημαντικός ο Παρθενώνας για την Αθήνα από ό,τι ο πύργος του Άιφελ για το Παρίσι

Για το θέμα μιλάει και ο διακεκριμένος βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας, Στίβεν Φράι, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Ο Φράι , υπογραμμίζει με έμφαση ότι: «Σκεφτείτε οι Αμερικανοί να είχαν "αγοράσει" τον Πύργο του Άιφελ από τους Γερμανούς το 1941 και μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας το 1945 να υποστήριζαν ότι επειδή τα αγοράσαμε από τους ναζί τώρα είναι δικός μας. Είναι εξωφρενικό». «Ο Παρθενώνας είναι μακράν πιο σημαντικός για την Αθήνα από ό,τι είναι ο πύργος του Άιφελ για τους Παριζιάνους», καταλήγει.

Παρθενώναςγλυπτά του ΠαρθενώναΓιώργος ΠαπανδρέουΑκρόποληειδήσεις τώραΜάρμαρα του Παρθενώνα