Κόσμος|05.06.2022 23:00

Δήμαρχος Μαριούπολης: Οι Ρώσοι σκότωσαν διπλάσιους από τους ναζί - Όσοι έμειναν είναι χωρίς νερό και ρεύμα και βρίσκουν σορούς στα σκουπίδια

Newsroom

Δραματικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης στη μαρτυρική Μαριούπολη, όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες. Δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει νερό, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδέχεται να ξεσπάσει επιδημία. Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο, μιλώντας αποκλειστικά στο OPEN και στην ανταποκρίτρια του Ανοιχτού Καναλιού στην εμπόλεμη Ουκρανία, Αδαμαντία Λιόλιου υπογράμμισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει μόνο στην αιματοβαμμένη πόλη περισσότερους από 20.000 αμάχους και μίλησε για γενοκτονία.

Η πόλη μοιάζει με ένα πελώριο νεκροταφείο, μετά την ουσιαστική κατάληψής τους από τον ρωσικό στρατό. Ατελείωτοι αυτοσχέδιοι τάφοι, το σκηνικό κατακλύζουν ξύλινοι αυτοσχέδιοι σταυροί οι οποίο έχουν σχηματισμένο πάνω τους μονάχα έναν αριθμό, ούτε όνομα ούτε φωτογραφία του θύματος.

Άλλοι νεκροί έχουν τοποθετηθεί σε μικρές λωρίδες γης μέσα στις αυλές σπιτιών. Ο ενταφιασμός τους έγινε βιαστικά, χωρίς τελετή, πολλές φορές χωρίς ούτε ένα τελευταίο αντίο.

«Από το 1941 έως το 1945 στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Μέσα σε δύο μήνες οι Ρώσοι σκότωσαν στη Μαριούπολη πάνω από 20.000 αμάχους. Δύο φορές περισσότερους από ό,τι οι φασίστες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνει ο δήμαρχος Μαριούπολης στην Αδαμαντία Λιόλιου και περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί λίγες ημέρες μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

Όσοι έμειναν δεν μπορούν να ζήσουν - Υπάρχουν σοροί κάτω από τα σκουπίδια

«Οι άνθρωποι που έχουν παραμείνει εκεί, σήμερα δεν ζουν. Προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, δεν υπάρχει ούτε αποχετευτικό δίκτυο, δεν μαζεύονται τα σκουπίδια τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Κάτω από τα σκουπίδια υπάρχουν σοροί, είναι ολική η καταστροφή και υπάρχει και επιδημιολογικό κίνδυνος».

Όπως μεταδίδει η Αδαμαντία Λιόλιου, οι κάτοικοι για να προμηθευτούν με ψωμί και νερό, αλλά και να πάρουν ηλεκτρικό ρεύμα, συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μεγάλες οθόνες τοποθετημένες πάνω σε οχήματα προβάλουν συνεχώς ρεπορτάζ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Άνοιξαν ξανά τα σχολεία αλλά τα μαθήματα γίνονται στα ρωσικά

Τα σχολεία στην πόλη άνοιξαν ξανά. Οι τάξεις λειτουργούν κανονικά και τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βλέπουν τους συμμαθητές τους αφού προηγουμένως πέρασαν εβδομάδες στα υπόγεια καταφύγια, ακούγοντας βομβαρδισμούς.

Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν. Τα μαθήματα γίνονται πλέον στα ρωσικά και όχι στα ουκρανικά.

Οι σοροί των νεκρών είναι στοιβαγμένοι σε 8 επίπεδα

Όσον αφορά στους αυτοσχέδιους τάφους, κάτοικος της Μαριούπολης που έχασε τον 32χρονο σύζυγό της από βομβαρδισμούς, δήλωσε στο france24. Οι σοροί είναι στοιβαγμένοι σε οκτώ επίπεδα, η μία πάνω στην άλλη. Τρεις ανά κάθε σειρά.

Ανάμεσα στους νεκρούς και πολλοί Έλληνες ομογενείς. Κανείς ακόμα δεν μπορεί να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης στο OPEN: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι Ρώσοι δεν υπολόγισαν ότι η Μαριούπολη ήταν πολυεθνική πόλη, με πάρα πολλούς Έλληνες και Ρώσους. Σκότωσαν και Έλληνες και Ρώσους και Ουκρανούς. Αυτός δεν ήταν απελευθερωτικός πόλεμος αλλά γενοκτονία του λαού».

Η καταμέτρηση των νεκρών συνεχίζεται καθώς κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων βρίσκονται ακόμα σοροί.

ειδήσεις τώραΡωσίαΟυκρανίαΜαριούποληπόλεμος