Κόσμος|06.06.2022 14:47

Τετραήμερη εργασία: Βρετανοί εργαζόμενοι... ζουν το όνειρο - Σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα

Newsroom

Η τετραήμερη εργασία βρίσκεται στο «τραπέζι» εδώ και αρκετό καιρό και για πολλούς φαντάζει με... όνειρο. Αλλά για πάνω από 3.000 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πλέον πραγματικότητα!

Ειδικότερα, από σήμερα Δευτέρα, στη Βρετανία έχει τεθεί σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πείραμα εργασίας τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 70 εταιρείες και περίπου 3.300 εργαζόμενοι. Το πείραμα θα διαρκέσει έξι μήνες -δηλαδή έως τον Ιανουάριο του 2023.

Το πρότζεκτ διοργανώνεται από το 4 Day Week Global σε συνεργασία με το think tank Autonomy. Ερευνητές από το 4 Day Week Campaign, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης θα συλλέξουν και θα αναλύσουν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.

Οι ερευνητές θα συνεργαστούν με κάθε οργανισμό για να μετρήσουν τον αντίκτυπο των μειωμένων ωρών στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων, όπως μεταδίδει το Euronews.

Σημειώνεται πως όσοι συμμετέχουν θα εργάζονται μία μέρα λιγότερο την εβδομάδα, ενώ θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή.

Σύμφωνα με τους οργανισμούς που «τρέχουν» το πιλοτικό πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι αναμένεται να ακολουθήσουν «το μοντέλο 100:80:100 - δηλαδή 100% της αμοιβής για το 80% του χρόνου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να διατηρήσουν τουλάχιστον 100% παραγωγικότητα».

«Με το να κινούμαστε πρώτοι έχουμε πολλά πλεονεκτήματα» δήλωσε ο Πάντι Λάμπρος, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού στην τεχνολογική εταιρεία Sensat, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει το πείραμα.

«Έχουμε δει μια άνοδο στις αιτήσεις, μπορέσαμε να προσλάβουμε περισσότερους ανθρώπους και μπορέσαμε να θέσουμε προτεραιότητες ως επιχείρηση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, το προσωπικό της Sensat βρισκόταν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα και δεν προσλάμβανε άτομα για εργασία από το σπίτι. Η Sensat θα δει πώς θα εξελιχθεί η δοκιμή προτού αποφασίσει αν θα συνεχίσει με την τετραήμερη εβδομάδα -και αναμένει κάποια πιθανά προβλήματα.

εργαζόμενοιειδήσεις τώραΒρετανίαεργασία