Κόσμος|06.06.2022 15:09

Βρετανία: Παραίτηση του «τσάρου κατά της διαφθοράς» της κυβέρνησης - «Ναι» στην πρόταση μομφής του Τζόνσον

Newsroom

Ο βρετανός «τσάρος κατά της διαφθοράς», βουλευτής των Τόρις Τζον Πένροουζ, παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ανάρτηση με μομφές

«Λυπάμαι που πρέπει να παραιτηθώ ως τσάρος κατά της διαφθοράς του πρωθυπουργού, αλλά, μετά την απάντησή του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον υπουργικό κώδικα, είναι σαφές ότι τον έχει παραβιάσει», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter. «Για μένα αυτό είναι θέμα που σηκώνει παραίτηση και αυτό ισχύει επίσης και για τον πρωθυπουργό».

Καταιγιστικές εξελίξεις

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία καθώς μέλη του κόμματος των Συντηρητικών έκαναν πρόταση μομφής στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί αντιμέτωπος με ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αφού αρκετοί βουλευτές υπέβαλαν επιστολές με τις οποίες ζητούσαν αμφισβήτηση με την ψηφοφορία να διεξάγεται μεταξύ 18:00 και 20:00 (ώρα Αγγλίας) απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων και αναμένεται ανακοίνωση περίπου μία ώρα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Μετά από μήνες φημολογιών, επιβεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον 54 βουλευτές - το 15% των βουλευτών των Τόρις - έχουν στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ζητώντας να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό την Κυριακή ότι το όριο είχε επιτευχθεί και συμφώνησαν από κοινού για το χρονοδιάγραμμα. Ο σερ Γκράχαμ είπε ότι δε θα αποκαλύψει πότε είχε επιτευχθεί το όριο, αλλά "δε θα ήταν λάθος" να πούμε ότι ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν να μεταχρονολογηθούν οι επιστολές τους για να διασφαλιστεί ότι δε θα διακοπούν οι εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας.

Για να εκδιωχθεί ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να ψηφίσουν εναντίον του οι μισοί βουλευτές των Τόρις συν ένας, δηλαδή σήμερα 180 βουλευτές.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Απόψε είναι μια ευκαιρία να τερματιστούν οι μήνες φημολογιών και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει, υλοποιώντας τις προτεραιότητες του λαού»/

Όλες οι ειδήσεις:

Βενζίνη: «Φωτιά» στις αντλίες - Αύξηση 10 λεπτών σε μια εβδομάδα

Δίκη Δώρας Ζέμπερη: Η οικογένειά της ζητά τους «πραγματικούς δολοφόνους» - Τη σκότωσαν «για υπόθεση της δουλειάς»

Tα βάζει με τα μεγαθήρια των Κυκλάδων: Το νησί με τις χαμηλές τιμές και το καταπληκτικό φαγητό που φέτος έχει την τιμητική του

παραίτησηΒρετανίαΜπόρις Τζόνσονειδήσεις τώραπρόταση μομφής