Κόσμος|06.06.2022 19:08

Επισιτιστική κρίση: Ρωσία και Τουρκία συμφωνούν για μεταφορά σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας - Επιφυλακτική η Ουκρανία

Newsroom

Σύμφωνα με το Bloomberg, Τουρκία και Ρωσία κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από ένα βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, αλλά το Κίεβο παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στην προτεινόμενη συμφωνία.

Στην εν λόγω προσωρινή συμφωνία αναφέρεται το πρακτορείο, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις που έχουν γίνει για το ζήτημα αυτό.

Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η διέλευση των πλοίων

Η συμφωνία προβλέπει την αποναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής της Οδησσού και επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω της Μαύρης Θάλασσας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει ακόμη υποστηρίξει το σχέδιο, ανησυχώντας ότι η κατάργηση της άμυνας θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι ανοιχτό σε ρωσική επίθεση. Η Ρωσία απαιτεί να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί έλεγχους στα εμπορικά πλοία για να διαπιστώνει αν μεταφέρονται όπλα, όρο με τον οποίο η Ουκρανία δε συμφωνεί. Το σχέδιο αναμένεται να συζητήσει την Τετάρτη (08/06) στην Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά είναι ασαφές αν η Ουκρανία θα στείλει εκπρόσωπο.

Όλες οι ειδήσεις:

Οργή Ρωσίας μετά το μπλόκο στον Λαβρόφ: Απειλεί Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία με τον πύραυλο «Satan-2»

Πρώην Αμερικανίδα διπλωμάτης θέτει ζήτημα αποχώρησης Τουρκίας από το ΝΑΤΟ: «Η συμμαχία πρέπει να εξετάσει το διαζύγιο»

Αυτοκτονία γυμναστή: «Είχε προειδοποιήσει για την πράξη του με ιδιόχειρο μήνυμα και η αιτία ήταν φάρμακα» - Αυτό είναι το σημείωμα

Οι μωβ μέδουσες έφτασαν σε παραλία στα Φαλάσαρνα: Τις μαζεύουν σε κουβάδες οι κάτοικοι

επισιτιστική κρίσησυμφωνίασιτάριΜαριούποληΤουρκίαειδήσεις τώραΜαύρη ΘάλασσαΟυκρανίαΡωσία