Κόσμος|06.06.2022 23:00

Μπόρις Τζόνσον: Παραμένει πρωθυπουργός της Βρετανίας - Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε 211 ψήφους εμπιστοσύνης, έναντι 148 συντηρητικών βουλευτών που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής.

O πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που έλαβε τις επιστολές των βουλευτών, Sir Graham Brady είπε σχετικά: «μπορώ να ανακοινώσω ότι το κοινοβουλευτικό κόμμα έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό», για το αποτέλεσμα της διαδικασίας της πρότασης μομφής και της ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας διήρκεσε δύο ώρες. Ξεκίνησε στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) κα ολοκληρώθηκε στις 10. Τα αποτέλεσμα ανακοινώθηκε μια ώρα αργότερα.

Το γεγονός ότι σχεδόν το 40% των βουλευτών των Συντηρητικών δεν επιθυμεί την παραμονή Τζόνσον στην εξουσία προοικονομεί εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρόλο που ο Τζόνσον δεν μπορεί, πρακτικά, να αμφισβητηθεί για τον επόμενο χρόνο.

Το μήνυμα Τζόνσον πριν την ψηφοφορία

Ο Μπόρις Τζόνσον απευθύνθηκε στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του.

Κεκλεισμένων των θυρών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μίλησε στους βουλευτές του για να υποστηρίξει την παραμονή του στα ηνία της χώρας, μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία. Καταφθάνοντας για να απευθύνει το μήνυμά του, ο Μπόρις Τζόνσον αγνόησε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το εάν θα παραιτηθεί ή όχι.

Το μήνυμα Τζόνσον στους βουλευτές του ξεκίνησε περίπου στις 18:00, και τελείωσε περίπου στις 18:35. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν απάντησε στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν εάν νιώθει σιγουριά ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής.

Τζόνσον στους Συντηρητικούς βουλευτές: Ο νικητής θα είναι ο λαός της χώρας

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους βουλευτές των Τόρις που θα αποφασίσουν αργότερα για την τύχη της πρωθυπουργίας του ότι θα οδηγήσει το κόμμα «ξανά στη νίκη» και ότι «οι νικητές θα είναι ο λαός αυτής της χώρας».

Σύμφωνα με τη βρετανική Independent, ο πρωθυπουργός της χώρας είπε επίσης ότι τα καλύτερα από την ηγεσία του δεν έχουν έρθει ακόμη.

Ένα άλλο βασικό σημείο από την ομιλία του κ. Τζόνσον στους βουλευτές σήμερα το απόγευμα ήταν η πρότασή του ότι η ψηφοφορία έγινε με γνώμονα τα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης, επιμένοντας ότι ήταν μια «άσκοπη, αδελφοκτόνος συζήτηση». Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι θα μειώσει τους φόρους.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι θα μειώσει του φόρους, εάν παραμείνει στη θέση του

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στους βουλευτές του κόμματός του ότι θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, σύμφωνα με μια πηγή των Συντηρητικών.

Η πηγή αυτή είπε επίσης ότι ο Τζόνσον υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, εφόσον παραμείνει στο αξίωμά του και προειδοποίησε τους βουλευτές να μην στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, παγιδεύοντας το κόμμα σε μια αέναη «ημέρα της μαρμότας».

«Δεν υποσχέθηκε κάποια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή αλλά ο υπουργός (Οικονομικών Ρίσι Σούνακ) και ο ίδιος θα παρουσιάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε το γενικό περίγραμμα του πώς βλέπει την ευρύτερη οικονομική εικόνα» είπε η πηγή αυτή μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Γιατί τώρα η πρόταση μομφής;

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει σειρά σκανδάλων από τον περασμένο χρόνο, κυρίως το «partygate», το οποίο του έδωσε τον τίτλο του εν ενεργεία πρωθυπουργού κατά του οποίου επιβάλλεται πρόστιμο από την αστυνομία.

Εχει κατ' επανάληψιν αρνηθεί να παραιτηθεί και μέχρι στιγμής έχει διατηρηθεί στην θέση του ισχυριζόμενος ότι θέλει να βοηθήσει τους Βρετανούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με καλπάζοντα πληθωρισμό και επενδύοντας στην εικόνα που έχει κατασκευάσει για τον σημαντικό του ρόλο στην δυτική υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση.

Ομως, η δημοσίευση στο τέλος του Μαΐου του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που κατακεραύνωσε την συμπεριφορά της Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια των lockdown αναζωπύρωσε την δυσαρέσκεια των βουλευτών των Τόρις και την ανησυχία τους για την ικανότητά του να κερδίσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Η δημοτικότητά του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι Συντηρητικοί υπέστησαν σημαντικές ήττες στις τοπικές εκλογές στις αρχές του Μαΐου. Το Συντηρητικό Κόμμα είναι πιθανόν να χάσει δύο έδρες κατά τις συμπληρωματικές εκλογές τον Ιούνιο στην Αγγλία.

Όλες οι ειδήσεις:

Καλοκαιρινή κακοκαιρία χτυπά τη χώρα - Ξεριζώθηκαν δέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, πλημμύρισαν δρόμοι στην Αθήνα - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Μητσοτάκης: Έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν - Μαζί με τον πόλεμο να τελειώνουν οι αυταρχικοί ηγέτες που καταπατούν τα σύνορα

Αυτοκτονία γυμναστή: «Είχε προειδοποιήσει για την πράξη του με ιδιόχειρο μήνυμα και η αιτία ήταν φάρμακα» - Αυτό είναι το σημείωμα

Αυξάνονται οι vegan σε όλον τον κόσμο - Είναι τελικά ασφαλής και υγιεινή η χορτοφαγική διατροφή για τα παιδιά;

πρόταση μομφήςΛονδίνοειδήσεις τώραΜπόρις ΤζόνσονΒρετανία