Κόσμος|06.04.2019 18:09

CIA, MI6 και Mossad φυγάδευσαν Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα μέσω Αιγαίου

Newsroom

Ένα κατασκοπικό θρίλερ με πρωταγωνίστριες τρεις από τις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες διεθνώς φαίνεται πως εκτυλίχθηκε στις αρχές του χρόνου στο Αιγαίο, όταν η CIA, η MI6 και η Mossad φυγάδευσαν μέσω θαλάσσης έναν Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν η Daily Mail και η Jerusalem Post, η κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι τρεις μυστικές υπηρεσίες είχε ως στόχο τη διάσωση του 47χρονου επιστήμονα από την Τουρκία και τη μεταφορά του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα μπορούσε να βρει ασφαλές καταφύγιο τόσο ο ίδιος όσο και οι χρήσιμες πληροφορίες του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

T

Ο φυγάς φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού εμπειρογνώμονα της Τεχεράνης του Mostafa Ahmadi Roshan. Καθώς όμως τα τελευταία χρόνια έχουν δολοφονηθεί ή έχουν πεθάνει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες πολλοί επιστήμονες που έχουν εργαστεί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η φυγάδευση του 47χρονου άνδρα κρίθηκε απαραίτητη από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις τρεις, αντιμετώπισε η MI6 καθώς το Ηνωμένο Βασιλείο είνα μέλος της Συμφωνίας για τα Πυρηνικά με το Ιράν. Έτσι, για να μη θεωρηθεί ότι η χώρα βοήθησε έναν «αποστάτη», η MI6 συνεργάστηκε με τη CIA και τη Mossad στην κοινή επιχείρηση στο Αιγαίο. Όταν ο επιστήμονας έφτασε στο Καλέ, στα σύνορα Γαλλίας - Μεγάλης Βρετανίας, παρέμενε το ερώτημα για το πώς θα εισερχόταν στο ΗΒ. Τελικά, μπήκε σε ένα πλοιάριο με άλλους Ιρανούς μετανάστες και πέρασε στη Βρετανία. 

Πριν, τελικά, καταφύγει στις ΗΠΑ, ο επιστήμονας απάντησε σε ερωτήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Όπως σημειώνει η Sunday Express, ήταν μια επιχείρηση με πολλά ρίσκα. Η απουσία του επιστήμονα έγινε άμεσα ορατή στις Αρχές του Ιράν, οι οποίες κίνησαν «Γη και Ουρανό» για να τον εντοπίσουν και να τον φέρουν πίσω. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΑιγαίοCIA