Κόσμος|11.06.2022 10:53

Στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ η τουρκική προκλητικότητα: Κατάφορα επιθετική στάση κατά της Ελλάδας από Ερντογάν

Newsroom

Στο μπαράζ προκλήσεων στο οποίο επιδόθηκαν τούρκοι αξιωματούχοι, με αποκορύφωμα τις ρητορικές εξάρσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέκονται τα γερμανικά ΜΜΕ, με εκτενή τους άρθρα.

Κατάφορα επιθετική στάση

Ο Τούρκος πρόεδρος «μπαίνει σε προεκλογικό ρυθμό» σχολιάζει την πρόθεση του Ερντογάν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του 2023 η Suddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να διαχωριστεί εντελώς από την εσωτερική: «Ξεκίνησε με την αντίθεσή του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. (…) Σε αυτήν προστέθηκε η απειλή μιας νέας εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία. (...) Και τώρα η κατάφωρα επιθετική στάση του απέναντι στην Ελλάδα. Στη διαμάχη για κάποια από τα νησιά του Αιγαίου, η οποία διαρκεί εδώ και δεκαετίες, ο τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την Ελλάδα ότι τα στρατιωτικοποιεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, απειλώντας με κλιμάκωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, ανάλυση της οποίας αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, «Στη διαμάχη διάρκειας δεκαετιών, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε πολλά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τακτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ πετούν και πάνω από μεγάλα, κατοικημένα νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος και η Κως. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά αυτά δεν επιτρέπεται να στρατιωτικοποιηθούν – ωστόσο η Αθήνα το έχει κάνει», σχολιάζει, «δικαιολογώντας την στρατιωτικοποίησή τους με τον ενδεχόμενο κίνδυνο μίας τουρκικής απόβασης». Η SZ επισημαίνει μάλιστα πως, «δεδομένου ότι η Τουρκία και η Ελλάδα διατηρούν ένα είδος πατροπαράδοτης εχθρότητας εδώ και δεκαετίες, ο Ερντογάν μπορεί να υποδαυλίζει τα ανθελληνικά αισθήματα στη χώρα του σχεδόν κατά βούληση».

Η επιθετικότητα στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου βρίσκεται και στις σελίδες της Frankfurter Rundschau – η οποία αναφέρεται μάλιστα στις δηλώσεις ενός πρώην αξιωματικού του ναυτικού και στρατιωτικού ακόλουθου της Τουρκίας, ο οποίος ζει εξόριστος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον οποίο οι λεκτικές επιθέσεις αποτελούν μήνυμα προς τις ΗΠΑ: «Η Τουρκία δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ. Είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ουκρανίας».

Οικονόμου για τουρκικές προκλήσεις: «Είμαστε έτοιμοι για όλα»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως «δεν εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το «δυνατό χαρτί» της Ελλάδας είναι οι σχέσεις με τους συμμάχους και η ενίσχυση της άμυνας. Ανέφερε, επίσης, ότι όλοι βλέπουν πια τη στάση της Τουρκίας και υπάρχει ομόθυμη καταδίκη απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Για την περίπτωση που ο Ερντογάν εννοεί τις απειλές του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». «Έχουμε όφελος και συμφέρον να μην παρασυρθούμε σε αυτή την κλιμακούμενη ένταση. Έχουμε φροντίσει να είμαστε πολύ πιο αναβαθμισμένοι», συμπλήρωσε.

Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν

Υπενθυμίζεται πως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε σε νέες προκλήσεις κατά τη διάρκεια δηλώσεών του την Παρασκευή. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην άσκηση Έφεσος 2022 κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπάθησε να την μπλοκάρει.

«Πραγματοποιήσαμε χθες την άσκηση Έφεσος 2022. Επιπλέον, η Ελλάδα πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση. Είπαν (οι Έλληνες) να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία και να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο. Στην άσκηση συμμετείχαν 37 χώρες. Η Ελλάδα τους έστειλε μήνυμα να μη συμμετάσχουν. Συμμετείχαν όλοι, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ. Η επιτυχής άσκηση έδωσε την απαιτούμενη απάντηση. Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα. Όλοι θα δουν τι μπορεί να κάνει αυτό το έθνος. Δε θα δώσουμε την ευκαιρία που ψάχνουν όσοι θέλουν να πολιορκήσουν τη χώρα μας. Θα πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας για το 2023 και θα αφήσουμε το όραμά μας για το 2053 ως ευλογημένη κληρονομιά στα παιδιά μας».

Όλες οι ειδήσεις

Κακοκαιρία Genesis: Πού θα χτυπήσουν έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - «Βροχή» τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας

Η βεβαιότητα Τσίπρα για «προληπτικές εκλογές» και το tweet σε Ερντογάν για… να ακούει κι ο Μητσοτάκης

Κύκλωμα κοκαΐνης: Ποιος είναι ο σκληρός δολοφόνος που καταζητείται από τη Βρετανία - Αναμένεται Ερυθρά Αγγελία

Το καλοκαίρι ήρθε, ο κορονοϊός… παραμένει: Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας – Τι λένε στο ethnos.gr

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκηςγερμανικά ΜΜΕειδήσεις τώραΤουρκία