Κόσμος|12.06.2022 07:50

Ιταλία: 100χρονη ανανέωσε την άδεια οδήγησής της

Newsroom

Για δύο ακόμη χρόνια ανανέωσε την άδεια οδήγησής της στα 100 της χρόνια μία γυναίκα από την Ιταλία. Η σούπερ γιαγιά, ονόματι Καντίντα Ουντέρτζο είναι τουλάχιστον η τρίτη αιωνόβια της χώρας που έχει κριθεί ικανή να συνεχίσει να κάθεται πίσω από το τιμόνι τα τελευταία χρόνια.

Η 100χρονη έλαβε την ανανεωμένη άδειά της μετά την υποβολή της σε τεστ οράσεως σε σχολή οδηγών στη βόρεια επαρχία της Βιτσέντζα. Όπως δήλωσε η ίδια, προτιμάει να μην αναγκάζει τον γιό της να την μεταφέρει με το δικό του αυτοκίνητο και να διατηρεί την αυτονομία της. «Αυτή η ανανέωση με χαροποιεί και επίσης θα με κάνει να αισθάνομαι λίγο περισσότερο ελεύθερη», δήλωσε στην Corriere della Sera. «Είμαι χαρούμενη. Είμαι 100 ετών και θα είμαι τόσο υγιής που ξαφνιάζομαι κι εγώ η ίδια. Ποτέ δεν χρησιμοποιώ χάπια, μόνο κανένα υπνωτικό μια στις τόσες». Όπως δήλωσε η Καντίντα, η όρασή της είναι τόσο καλή που μπορεί να διαβάσει εφημερίδα χωρίς να χρειάζεται γυαλιά.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου από την Istat, την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, στην Ιταλία ο αιωνόβιος πληθυσμός είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν τα 100 χρόνια, ολοένα και αυξάνεται. Αυτή τη στιγμή, η χώρα μετρά 20.456 αιωνόβιους κατοίκους, από  14.456 που μετρούσε το 2019. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς οδηγούν ακόμα. Πάντως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι άδειες οδήγησης για τους πολίτες άνω των 80 ετών ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια. Οι πολίτες οφείλουν να προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό για να διασφαλίσουν ότι είναι σε καλή κατάσταση σωματικά και πνευματικά. Πέρυσι, ένας 100χρονος άνδρας από τη Σικελία γιόρτασε την ανανέωση της άδειας οδήγησής του αγοράζοντας ένα νέο αυτοκίνητο και λέγοντας στον τύπο ότι ποτέ στη ζωή του δεν είχε ατύχημα. Ένας άνδρας στην περιοχή της Καμπανίας που γιόρτασε επίσης τα 100α γενέθλιά του πέρυσι είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να απαρνηθεί το αυτοκίνητό του.

Αποφάσισα ότι το να μένω ζωντανή σήμαινε να το απολαμβάνω όσο το δυνατόν περισσότερο

Η Καντίντα Ουντέρτζο, πάντως, εξομολογήθηκε ότι το μόνο πράγμα που τη λυπεί σχετικά με τη ζωή της, είναι ότι έχασε τον σύζυγό της όταν ήταν σχετικά νέα. «Αλλά αποφάσισα ότι το να μένω ζωντανή σήμαινε να το απολαμβάνω όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε στην εφημερίδα. «Άρχισα να κάνω μεγάλες βόλτες με φίλους, με βοήθησε να αντιμετωπίσω τη θλίψη. Μετά τη σύνταξη μπήκα σε μια ομάδα περιπάτου και έκτοτε δεν έχω χάσει καμία έξοδο. Κάθε Κυριακή στις 6 το πρωί είμαι έτοιμη προς αναχώρηση», συμπλήρωσε.

ειδήσεις τώραυπερήλικοιάδεια οδήγησηςοδήγηση