Κόσμος|12.06.2022 22:28

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μαριούπολη δεν μπορούν να ξεχάσουν τη φρίκη

Newsroom

Βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά με την ελπίδα ότι θα ξεφύγουν από τη φρίκη των μαχών και του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία, κάτοικοι της Μαριούπολης διέφυγαν και χιλιάδες έχουν καταλήξει στο Κίεβο. Οι κάτοικοι θυμούνται τον εφιάλτη που έζησαν μιλώντας στον OPEN και στην απεσταλμένη του καναλιού, Αδαμαντία Λιόλιου. Περίπου 400 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι σε ένα κέντρο στο Κίεβο και το επισκέπτονται για να τους παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να βρουν απασχόληση .

Η 73 χρονη κυρία Νίνα, δεν μπορεί να ξεχάσει και καθημερινά παλεύει με τον εφιάλτη που έζησε στη μαρτυρική Μαριούπολη. Εκεί που ο θάνατος χτύπησε την πόρτα της όπως και σε δεκάδες χιλιάδες άλλες οικογένειες. 

«Μέχρι 25 Μαρτίου ήμουν στο κέντρο, βοηθούσα τον κόσμο και όταν γύρισα προς το σπίτι μου, δεν υπήρχε το σπίτι, είχε γίνει στάχτη, είχε καταρρεύσει και η είσοδος του σπιτιού», λέει στην κάμερα του Open. «Ο ανιψιός μου έχει σκοτωθεί. Πήγε να φέρει νερό στην οικογένειά του και όπως είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες τον εκτέλεσαν με πυροβολισμό στο κεφάλι. Δεν υπάρχουν λόγια, τον σκότωσαν χωρίς λόγο».

Η κυρία Νίνα που μίλησε στo Open και την Αδαμαντία Λιόλιου από την ουκρανική πρωτεύουσα, περιγράφει τη διαδρομή που ακολούθησε μέσα από τα ισοπεδωμένα σπίτια εγκαταλείποντας τη Μαριούπολη.

«Το αμάξι ήταν για εννέα άτομα και επιβιβαστήκαμε εικοσιδύο άτομα. Καθόμασταν ο ένας πάνω στα γόνατα του άλλου ήταν το αμάξι παραφορτωμένο. Στο δόμο υπήρχαν κατεστραμμένες γέφυρες δυστυχώς, περάσαμε από περιοχές με νάρκες, με μεγάλη δυσκολια διασχίζαμε τα σημεία των γεφυρών που δεν έχουν καταστραφεί».

Όπως είπε ο δήμαρχος της Μαριούπολης στο Οpen, «oι άνθρωποι που έμειναν εκεί σήμερα δεν ζουν, αλλά προσπαθούν να επιβιώσουν, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, δεν δουλεύει η αποχέτευση, δεν μαζεύονται τα σκουπίδια, κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται οι σοροί. Πρόκειται για ολική καταστροφή και υπάρχει πρόβλημα επιδημίας, θα έχουμε πάρα πολλές αρρώστιες».

Όπως έγινε στη Μαριούπολη, που κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιων δεν μπορούσαν να γίνουν καταγραφές για νεκρούς αμάχους και τραυματίες το ίδιο συμβαίνει τώρα στο Σεβεροντονιέτσκ, με τους κατοίκους να παραμένουν στα καταφύγια χωρις νερό και ρεύμα και τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να αποκλείσουν εντελώς την πόλη.

Όλες οι ειδήσεις

Ο «πατέρας» της τετραήμερης εργασίας στο ethnos.gr: Κανονικότητα σε όλο τον κόσμο πολύ πριν το 2030

«Τον σκοτώσατε εν γνώσει σας» - Συγκλονίζει το πόρισμα του ανακριτή για τις τελευταίες στιγμές του Σήφη Βαλυράκη

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν – Τι ανέφερε η Ματίνα Παγώνη

Κώστας Μακεδονας στο ethnos.gr: «Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να είσαι οτιδήποτε σήμερα, πόσο μάλλον καλλιτέχνης»

Ρωσίαειδήσεις τώραΟυκρανίαΜαριούποληπόλεμος