Κόσμος|12.06.2022 22:51

NATO - Στόλτενμπεργκ: Το μπλοκάρισμα σε Φινλανδία και Σουηδία από την Τουρκία μπορεί να διαρκέσει

Newsroom

Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθούν οι αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας καθώς σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, το μπλόκο από την Τουρκία ενδέχεται να μην επιλυθεί εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί στο τέλος του μήνα, ενώ νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αποδεκτές» τις ανησυχίες της Άγκυρας. 

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά» για να επιλύσει τα «θεμιτά» ζητήματα που θέτει η Τουρκία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν είχε επιμείνει στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές «με ανοιχτές αγκάλες», αλλά η Τουρκία μπλόκαρε τις υποψηφιότητές τους.

Η Άγκυρα τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

«Θα ήθελα αυτό το θέμα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό», είπε σήμερα ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φινλανδία με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο. Ωστόσο, «η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης ουδέποτε ήταν καταληκτική ημερομηνία», δήλωσε.

Στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι "πρόθεσή" του ήταν να ρυθμίσει το θέμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου.

Αποδεκτές οι ανησυχίες της Τουρκίας για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Οι ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας και η αντίθεση της, στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αποδεκτές, όπως δήλωσε σήμερα στη Φινλανδία, ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κανένας άλλος νατοϊκός σύμμαχος δεν έχει υποφέρει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία, και έτσι, οι ανησυχίες της είναι αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Οι αιτήσεις Φινλανδίας - Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εξαρτώνται από τις απαντήσεις που θα δώσουν

Υπενθυμίζεται ότι της προηγούμενες μέρες εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πρόοδος στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλανικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη αυτόν τον μήνα, εξαρτάται από τις απαντήσεις τους στα αιτήματα της Τουρκίας.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι τον περασμένο μήνα υπέβαλαν αίτηση για την ένταξη τους στη Συμμαχία ορμώμενοι από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με αντιρρήσεις της Άγκυρας, η οποία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχίσουν για να επιλύσουν τις διαφορές, ο Ερντογάν είπε την Παρασκευή (03/06) ότι η Άγκυρα δεν έλαβε προτάσεις για τα αιτήματά της, που περιλαμβάνουν τη διακοπή της υποστήριξης για ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, που έχουν επιβάλει Στοκχόλμη και Ελσίνκι.

Τα μάτια στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε προ ημερών στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα καθορίσει εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.

«Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία», είπε. «Όταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια τουριστική, μια ούτε και οικονομική συμμαχία· είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία από τα 30 κράτη μέλη του. Η Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει πει ότι δε θα αλλάξει τη θέση της εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν κάνουν «συγκεκριμένα βήματα» σχετικά με τις ανησυχίες της.

Όλες οι ειδήσεις

Ο «πατέρας» της τετραήμερης εργασίας στο ethnos.gr: Κανονικότητα σε όλο τον κόσμο πολύ πριν το 2030

«Τον σκοτώσατε εν γνώσει σας» - Συγκλονίζει το πόρισμα του ανακριτή για τις τελευταίες στιγμές του Σήφη Βαλυράκη

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν – Τι ανέφερε η Ματίνα Παγώνη

Κώστας Μακεδονας στο ethnos.gr: «Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να είσαι οτιδήποτε σήμερα, πόσο μάλλον καλλιτέχνης»

ΣουηδίαNATOειδήσεις τώραΤουρκίαΓενς ΣτόλτενμπεργκΦινλανδία