Κόσμος|12.02.2019 15:27

Με… απουσίες η έπαρση σημαίας του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Μακεδονία

Τίμος Φακαλής

Ούτε η σημερινή συμβολική τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο στα Σκόπια δεν ένωσε τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.

Εκτός από τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κρίστο Μίτσκοσκι από την επίσημη πρώτη έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στο κυβερνητικό κτίριο και τον εορτασμό που ακολούθησε απουσίαζε ο Πρόεδρος της χώρας, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρώην πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκφσκι και ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σύμφωνα με τον Αλί Αχμέτι η πρόσκληση του Ζόραν  Ζάεφ για την σημερινή τελετή έφτασε στα γραφεία του κόμματός του πολύ αργά με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αλλάξει το σημερινό πρόγραμμά του, διαψεύδοντας σενάρια και φήμες περί μποϊκοταρίσματος της τελετής.


Από την άλλη σύμφωνα με το Προεδρικό γραφείο η πρόσκληση για να συμμετάσχει ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ στο σημερινό εορτασμό έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης έφτασε λίγο μετά την ολοκλήρωση της τελετής. Σύμφωνα, ωστόσο, με  την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της χώρας είχε προσκληθεί με κάθε επισημότητα. 

Στην σημερινή τελετή στην πρώτη σειρά κάθονταν τρεις πρώην πρωθυπουργοί της γειτονικής χώρας, ο Λούπτσο Γκεοργκέφσκι, ο Χάρι Κοστόφ και ο Βλάντο Μπουκόφσκι ενώ το παρών έδωσαν υπουργοί της κυβέρνησης Ζάεφ, στελέχη του επιτελείου του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς και πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην τελετή σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού της στόχου.

Ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, στην ομιλία του, αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Βόρεια ΜακεδονίαΖόραν ΖάεφΠΓΔΜNATOΣκόπια