Κόσμος|12.02.2019 15:46

Ιταλικά «μαγειρέματα» για αντιευρωπαϊκό μπλοκ

Μαρία Ψαρά

«Ανίερες» συμμαχίες εν όψει των ευρωεκλογών επιδιώκουν να σχηματίσουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Προκειμένου να διεκδικήσουν τις ψήφους των Ευρωπαίων, ακροδεξιοί, λαϊκιστές και αντιευρωπαίοι επιχειρούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η παρουσία τους στην Ευρωβουλή θα φέρει τις επιθυμητές αλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι πρωτοβουλίες ανήκουν στους Ιταλούς κυβερνώντες, αφού τα «σκήπτρα» των πρωτοβουλιών κρατούν ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Μ. Σαλβίνι έχει ήδη εξασφαλίσει την προεκλογική συνεργασία της Μαρίν Λεπέν από τη Γαλλία. Οι δυο τους μάλιστα υποστήριξαν ότι «oι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που έχουν οχυρωθεί στο Μπούνκερ των Βρυξελλών (σ.σ. καταφύγιο του Χίτλερ στα υπόγεια της καγκελαρίας), οι Γιούνκερ, οι Μοσκοβισί που έφεραν την επισφάλεια και τον φόβο στην Ευρώπη και αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυθρόνες τους» και διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές για την εξασφάλιση ευρύτερης συμμαχίας.

Πριν από περίπου 10 μέρες, ο Σαλβίνι συναντήθηκε στη Βαρσοβία με τον επικεφαλής του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι. Οι δυο τους ανακοίνωσαν κοινή πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αντιμεταναστευτικής συνεργασίας. «Ξεκινήσαμε διάλογο και προτείνουμε ένα κοινό πρόγραμμα και σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα και κινήματα, μέσα από το οποίο θα στηρίζονται οι ρίζες του χριστιανισμού, της ασφάλειας και της οικογένειας στην Ευρώπη» ανέφερε ο Σαλβίνι.

«Θα ενωθούν τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επειδή πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι η πιο δυναμική πολιτική λύση σε ολόκληρη την Ευρώπη και ότι η ψήφος υπέρ τους μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην ΕΕ. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι κανείς τους δεν στηρίζει την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ. Δηλώνουν ότι θέλουν να αλλάξουν την ΕΕ και γι' αυτό πρέπει να πείσουν ότι μπορούν να είναι μια μεγάλη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο» δήλωσε στο «Εθνος» ο Ερίκ Μορίς, επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών του Ιδρύματος Ρομπέρ Σουμάν.

«Αλλά θα είναι δύσκολο γι’ αυτούς να ενωθούν μετά τις εκλογές. Ο Σαλβίνι μπορεί να είναι στο επίκεντρο τώρα, καλλιεργώντας δεσμούς με τη Λεπέν, το πολωνικό κόμμα PiS ή τον Ορμπάν, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία διαφορετικά είδη πολιτικών δυνάμεων που δεν θα είναι ποτέ σε μία ομάδα. Ο Ορμπαν δεν θα άφηνε το ΕΛΚ για να είναι με τη Λεπέν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι και το PiS  θα ήθελε να είναι στην ομάδα της Λεπέν ή του Ολλανδού ακροδεξιού Βίλντερς για παράδειγμα. Ολα αυτά τα κόμματα έχουν διαφορετικούς στόχους, επειδή μερικοί είναι στην κυβέρνηση και άλλοι δεν είναι. Και έχουν διαφορές σε ορισμένα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, αλλά και της Ρωσίας».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, πάντως, Βίκτορ Ορμπαν, έσπευσε να χαιρετίσει την κίνηση Σαλβίνι - Κατσίνσκι. Ο ίδιος δήλωσε «κουρασμένος» από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) όπου ανήκει, γιατί -όπως είπε- έχει να συζητήσει μονίμως με κόμματα που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης.

«Ο άξονας Πολωνίας-Ιταλίας ή Βαρσοβίας-Ρώμης είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις με τις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτή η χρονιά. Περιμένω πολλά από αυτό, γιατί σημαίνει ότι στα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι αντιμεταναστευτικές δυνάμεις που είναι σε θέση να κυβερνήσουν αναζητούν διαφορετικά μοντέλα συνεργασίας. Είναι μια καλή είδηση για εμάς και για το ΕΛΚ. Ειλικρινά, έχω κουραστεί επειδή το ΕΛΚ επιδιώκει να συνάψει συμμαχίες αποκλειστικά με κόμματα που είναι υπέρ της μετανάστευσης, είτε είναι φιλελεύθερα  είτε είναι σοσιαλιστικά» δήλωσε.

Για να τον αντιμετωπίσει, η ουγγρική αντιπολίτευση ανακοίνωσε μια κοινή εκστρατεία κατά του Ορμπαν, ενώ σκέφτεται και μια κοινή εκλογική λίστα στις ευρωεκλογές. «Τόσο στις δημοτικές εκλογές όσο και τις ευρωεκλογές υπάρχει η σκέψη ότι η μάχη πρέπει να δοθεί ως ένας προς έναν, δηλαδή ένας υποψήφιος του Fidesz εναντίον ενός κοινού υποψηφίου από την αντιπολίτευση. Επειδή στην Ουγγαρία δεν υπάρχει πολυκομματισμός αλλά δικτατορία, πρέπει να συνασπιστούμε όλοι μαζί κατά του κυβερνώντος κόμματος» δήλωσε ο ευρωβουλευτής από την Ουγγαρία Ιστβάν Ουιχέι.

Επίσης, ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Ντι Μάιο απευθύνθηκε σε λαϊκιστές στην Κροατία και τη Φινλανδία, ακόμη και στα «Κίτρινα Γιλέκα» για τον σχηματισμό συμμαχίας. Οι Ιταλοί λαϊκιστές έχουν ήδη μπει στην προεκλογική τους εκστρατεία δυναμικά, «καταγγέλλοντας» την περασμένη εβδομάδα την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ως «πολύ ακριβή, που πρέπει να καταργηθεί».

Στο παιχνίδι και ο πρώην «εξ απορρήτων» του Τραμπ

Ζυμώσεις και συζητήσεις υπάρχουν και στο στρατόπεδο της λεγόμενης εναλλακτικής Δεξιάς, η οποία κατά κύριο λόγο στρέφεται κατά της ίδιας της Ευρώπης. «Ο Στιβ Μπάνον προσπαθεί να συνενώσει τις δυνάμεις της alt-right, αλλά τα εδραιωμένα ακροδεξιά κόμματα, όπως ο Συναγερμός της Λεπέν ή η Λέγκα στην Ιταλία δεν ενδιαφέρονται πραγματικά, επειδή έχουν τα δικά τους συμφέροντα και στρατηγικές.  

Αλλά μπορούμε να περιμένουμε διαδικτυακές καμπάνιες και fake news που θα διαδίδονται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τα οποία θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των λαϊκίστικων και αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων. Το έχουμε δει με το σύμφωνο του Μαρακές για τη μετανάστευση ή στη Γαλλία γύρω από το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”» τονίζει ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ιδρύματος Ρομπέρ Σουμάν, Ερίκ Μορίς.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΕυρωεκλογέςΜατέο Σαλβίνιακροδεξιά