Κόσμος|17.06.2022 08:47

Πόλεμος Ουκρανία: «Η Ρωσία έχασε ήδη σε στρατηγικό επίπεδο», λένε οι Βρετανοί – Στο στόχαστρο της Μόσχας σημαντική γέφυρα στην Κριμαία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η Ουκρανία φάνηκε την Πέμπτη να απειλεί εκ νέου ότι θα βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, στην Κριμαία, δημοσιοποιώντας λεπτομέρειες για την κατασκευή της.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο έκτασης 300 σελίδων το οποίο κατ’ αυτή περιέχει τα επίσημα ρωσικά σχέδια για την κατασκευή της γέφυρας στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο. Δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητα του εγγράφου με ανεξάρτητο τρόπο.

Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε την επομένη της δήλωσης του ουκρανού στρατηγού Ντμίτρο Μαρτσένκο ότι η γέφυρα θα μετατρεπόταν στον «στόχο υπ’ αριθμόν ένα» εάν το Κίεβο αποκτούσε οπλικά συστήματα με δραστικό βεληνεκές ικανό για να την πλήξουν. Εξήγησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη γέφυρα αυτή, μήκους 18 χιλιομέτρων, για να μεταφέρει εφόδια τόσο στην Κριμαία, όσο και στα στρατεύματά της στη νότια Ουκρανία.

Η κατασκευή της γέφυρας κόστισε δισεκατομμύρια. Συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα από το 2018. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι έχουν ληφθεί όλες οι δυνατές προφυλάξεις για την ασφάλεια της Κριμαίας. Πρόσθεσε πως η ρωσική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την απειλή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να βάλουν στο στόχαστρο τη γέφυρα.

Η Μόσχα έχει απειλήσει πως θα προχωρήσει σε βομβαρδισμό του Κιέβου εάν οι ουκρανικές δυνάμεις επιτεθούν στη γέφυρα. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, σχολίασε ότι η απειλή του στρατηγού Μαρτσένκο αντίκειται προς την υπόσχεση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μη χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να καταστραφούν στόχοι στη ρωσική επικράτεια. Ωστόσο, το Κίεβο εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία «έχει χάσει ήδη σε στρατηγικό επίπεδο»

Η Ρωσία «έχει χάσει ήδη στο στρατηγικό επίπεδο» τον πόλεμο στην Ουκρανία και «δεν θα πάρει ποτέ τον έλεγχο» της χώρας, έκρινε χθες ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, ο ναύαρχος Τόνι Ράντακιν.

«Ο πρόεδρος (της Ρωσίας) Πούτιν χρησιμοποίησε το 25% της δύναμης του στρατού του για να εξασφαλίσει μικροσκοπικά εδαφικά κέρδη», εκτίμησε ο βρετανός ανώτατος αξιωματικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων PA Media και μεταδόθηκε σήμερα.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός πως η Ρωσία επιτυγχάνει δεν έχει νόημα. Η Ρωσία οδεύει να χάσει», υποστήριξε. «Μπορεί ίσως να έχει κάποιες τακτικές επιτυχίες τις επόμενες εβδομάδες», αναγνώρισε. «Όμως η Ρωσία έχει ήδη χάσει στο στρατηγικό επίπεδο», επέμεινε, υπογραμμίζοντας ότι «το NATO είναι ισχυρότερο», ενώ «Φινλανδία και Σουηδία επιδιώκουν να ενταχθούν» στη στρατιωτική συμμαχία. Σύμφωνα με τον βρετανό ναύαρχο, το Κίεβο «δεν θα χάσει ποτέ τον έλεγχο της Ουκρανίας».

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο στρατός της Ρωσίας «σύντομα θα έχει έλλειψη ανδρών και εξελιγμένων πυραύλων», διαβεβαίωσε ο κ. Ράντακιν. Οι δηλώσεις του καταγράφονται καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου σφυροκοπούνται στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και το Κίεβο ζητά ασταμάτητα «περισσότερα βαριά όπλα» από τους συμμάχους του. Την Τρίτη, η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Άννα Μάλιαρ δήλωσε πως η χώρα της δεν έχει λάβει παρά «περίπου 10%» των όπλων που χρειάζεται.

«Είναι σκληρό για την Ουκρανία, αλλά αυτή θα είναι μακρά μάχη», είπε ο ναύαρχος Ράντακιν. Υπενθύμισε ότι η Βρετανία είναι «έτοιμη» να υποστηρίξει τον ουκρανικό στρατό «μακροπρόθεσμα». Το Λονδίνο ανέφερε προχθές Τετάρτη ότι θα αρχίσει να παραδίδει «άμεσα» συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων GMLRS στην Ουκρανία, που ζητεί να της δοθούν τέτοια συστήματα διότι έχουν δραστικό βεληνεκές μεγαλύτερο από αυτό του ρωσικού πυροβολικού.

«Θα προμηθεύσουμε επίσης αντιαρματικά όπλα και άλλο εξοπλισμό και αυτό θα συνεχιστεί», διαβεβαίωσε ο κ. Ράντακιν. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχθές Τετάρτη νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως στοιχεία του πυροβολικού και οβίδες.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αντιμετωπίζει «ανθρώπινα» τους αιχμαλώτους πολέμου

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας τρίτος Αμερικανός πολίτης αγνοείται στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσαν ότι ακόμη δεν έχουν επικοινωνήσει με τη Ρωσία για την τύχη των δύο Αμερικανών που θεωρείται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι αφού πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

«Δεν έχουμε αναφέρει ακόμη το θέμα στη Ρωσική Ομοσπονδία (…) Δεν έχουμε δει τίποτα από τους Ρώσους που να υποδεικνύει ότι αυτά τα δύο άτομα βρίσκονται στα χέρια τους», δήλωσε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες σχετικά με τους δύο άνδρες ανεπιβεβαίωτες.

Ο Αλεξάντερ Ντρούεκε, 39 ετών, και ο Άντι Τάι Νοκχάι, 27 ετών, που κατάγονται από την πολιτεία Αλαμπάμα, πήγαν εθελοντικά στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον του ρωσικού στρατού. Αγνοούνται εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα και υπάρχουν φόβοι ότι κρατούνται αιχμάλωτοι, όπως έχουν δηλώσει μέλη των οικογενειών τους και Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί.

Ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι οι δύο άνδρες έχουν υπηρετήσει στις τάξεις του στο παρελθόν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκονται τώρα. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι «εργάζεται πολύ σκληρά για να μάθει περισσότερα» για τους δύο άνδρες.

«Υπάρχουν αναφορές για έναν ακόμη Αμερικανό η τύχη του οποίου αγνοείται (…) Εξ όσων γνωρίζουμε το άτομο αυτό ταξίδεψε στην Ουκρανία για να πολεμήσει», πρόσθεσε ο Πράις, εξηγώντας ότι ο τρίτος Αμερικανός θεωρείται αγνοούμενος εδώ και λίγες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ κάλεσαν εξάλλου τη Ρωσία να θεωρήσει οποιονδήποτε Αμερικανό εθελοντή μαχητή που συλλαμβάνεται στην Ουκρανία αιχμάλωτο πολέμου και να του διασφαλίζει την αντίστοιχη αντιμετώπιση.

«Οι Ρώσοι έχουν κάποιες υποχρεώσεις και τα μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, περιλαμβανομένων των εθελοντών που ενδέχεται να κατάγονται από τρίτες χώρες και έχουν ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν αιχμάλωτοι πολέμου βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης», τόνισε ο Πράις.

Οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να «έχουν την αντιμετώπιση και την προστασία που προβλέπει το καθεστώς τους», πρόσθεσε ο ίδιος. Οι Συμβάσεις της Γενεύης ορίζουν τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου και συγκεκριμένα απαγορεύουν τα βασανιστήρια και διασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα.

Υπό την προεδρία του Τζορτζ Ου. Μπους (2001-2009) οι ΗΠΑ είχαν προκαλέσει αντιδράσεις όταν χαρακτήρισαν τους αιχμαλώτους τους στη διάρκεια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ως εχθρικούς μαχητές και όχι αιχμαλώτους πολέμου, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τις Συμβάσεις της Γενεύης.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία: Σημαντική εθνική επιτυχία - Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο»

Τετ α τετ Δένδια με Τσαβούσογλου: Η «κοινωνική χειραψία» και ο σύντομος διάλογος για τον... καφέ

Γενί Σαφάκ: Σκληρός ο Ακάρ απέναντι στον Παναγιωτόπουλο

Πανελλαδικές 2022: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα μέσω SMS

Ταξί: Αυξάνονται τα κόμιστρα - Ποιες είναι οι νέες τιμές