Κόσμος|17.06.2022 12:46

Τζούλιαν Ασάνζ: Η Βρετανία άναψε το «πράσινο φως» για να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του Wikileaks

Newsroom

Η υπουργός εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πάτελ, άναψε την Παρασκευή το «πράσινο φως» για να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Η υπόθεση είχε παράσει στην υπουργό του Εσωτερικών τον περασμένο μήνα, ενώ νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε κρίνει ότι δεν υπάρχουν νομικά ζητήματα σχετικά με τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές για το πώς θα συμπεριφερθούν στον Ασάνζ, την έκδοση του οποίοι επιδιώκουν για χρόνια.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να δικάσουν τον Ασάνζγια «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.  Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Παρόλο που η Πάτελ είπε το «ναι» οι δικηγόροι του Ασάνζ αναμένεται να ξεκινήσουν μία νέα δικαστική μάχη. Ο Αζάνζ έχει προθεσμία 14 ημερών για έφεση.

Το υπουργείο έκρινε ότι η έκδοση Ασάνζ δεν αντιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα βρετανικά δικαστήρια δεν διαπίστωσαν ότι η έκδοση του Ασάνζ θα ήταν ασυμβίβαστη με τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

«Τα βρετανικά δικαστήρια δεν έχουν διαπιστώσει ότι θα ήταν καταπιεστική, άδικη ή κατάχρηση διαδικασίας η έκδοση του κ. Ασάνζ. Επίσης, δεν διαπίστωσαν ότι η έκδοση θα ήταν ασυμβίβαστη με τα ανθρώπινα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη και στην ελευθερία της έκφρασης, και ότι ενώ θα βρίσκεται στις ΗΠΑ θα του παρασχεθεί κατάλληλη μεταχείριση, μεταξύ άλλων σε σχέση με την υγεία του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ασάνζ βρίσκεται επί του παρόντος στη φυλακή υψηλής ασφαλείας Belmarsh στο Λονδίνο, όπου κρατείται από τότε που σύρθηκε με τη βία από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο πριν από τρία χρόνια.

Όλες οι ειδήσεις

Θέλει διάλογο, αλλά προκαλεί ο Ακάρ: «Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί ενεργούν βάσει φιλοδοξιών» - Τι είπε μετά το τετ α τετ με Παναγιωτόπουλο

Υποχρεωτικός δια της… πλαγίας ο προσωπικός γιατρός: Τσουχτερές ποινές σε όσους δεν εγγραφούν – Μέχρι πότε οι εγγραφές

Επίδομα ρεύματος: Τα SOS για το Power Pass - Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Πρόταση - έκπληξη από Guardian για Γλυπτά του Παρθενώνα: Επιστροφή πρωτότυπων στην Αθήνα και αντίγραφα 3D στο Βρετανικό Μουσείο

ΗΠΑέκδοσηΒρετανίαειδήσεις τώραΤζούλιαν Ασάνζ