Κόσμος|19.06.2022 22:46

Γαλλία - βουλευτικές εκλογές: Αλλάζει ραγδαία το πολιτικό σκηνικό - Χάνει αυτοδυναμία ο Μακρόν, «εκτοξεύεται» η ακροδεξιά, πανηγυρίζει ο Μελανσόν

Newsroom

Οι ψηφοφόροι της Γαλλίας προσήλθαν το Σαββατοκύριακο στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μετά τον πρώτο γύρο της περασμένης εβδομάδας και τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη Ensemble λαμβάνει 230 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπως μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός FR2. Για να επιτευχθεί μία πλειοψηφία, χρειάζεται 289 έδρες.

Η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει 149 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν 85 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 76 έδρες, σύμφωνα με το France24.

Τι λένε οι υπουργοί του Μακρόν

Σε σχόλιό του για τις πρώτες εκτιμήσεις, ο υπουργός Προϋπολογισμού του Μακρόν, δήλωσε, όπως μεταδίδει το France24: «Είναι λιγότερο από αυτό που ελπίζαμε. Οι Γάλλοι δεν μας έχουν δώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι μια άνευ προηγουμένου κατάσταση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ένας από τους 13 υπουργούς που δεν συμμετέχουν σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, λέει: «Είμαστε στην πρώτη θέση, αλλά είναι μια πρώτη θέση που προφανώς είναι απογοητευτική».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ επανέλαβε αυτή την παρατήρηση, λέγοντας: «Είναι απογοητευτικό, αλλά είναι μια πρώτη θέση».

Ο Ρισάρ Φεράν, απερχόμενος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (πρόεδρος της Βουλής), λέει ότι έχει ηττηθεί στην περιφέρειά του στη Βρετάνη. Ο Φεράν φέρεται να ήλπιζε στην επανεκλογή του ως επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, όπως σημειώνει το France24.

Μελανσόν: Η παράταξη Μακρόν είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι η παράταξη Μακρόν είναι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών, πως δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι αυτός ήταν ένας από τους στόχους της αριστερής παράταξης.

Ο Μελανσόν κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».

Λεπέν: Είμαστε μία ομάδα, που θα κινηθεί ενάντια στην άκρα Αριστερά

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και η Εθνική Συσπείρωση πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αφού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα καταλαμβάνει 85 έδρες στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η Λεπέν, στη σύντομη δήλωσή της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της σε όσους, όπως είπε, «μας εμπιστεύτηκαν και μας επιτρέπουν να πετύχουμε τους τρεις στόχους μας».

Στη συνέχεια εξήγησε: «Να έχει μειοψηφία ο Μακρόν, να ακολουθήσουμε την πολιτική μας ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και να αποκαταστήσουμε την ισχύ του έθνους μας. Είμαστε μία ομάδα, που θα κινηθεί ενάντια στην άκρα Αριστερά και την παράταξη του Μακρόν.

Θα σεβόμαστε τους θεσμούς, μόνη μας πυξίδα το συμφέρον της πατρίδας και του γαλλικού λαού».

Το κόμμα της Λεπέν μιλά για ήττα Μακρόν λόγω «αλαζονείας»

Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη μειοψηφία.

«Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

«Η αλαζονεία του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπαρντελά, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Μακρόν: «Κρατάτε τη δημοκρατία μας ζωντανή»

Ο Γάλλος πρόεδρος ψήφισε νωρίτερα, καλώντας τους ψηφοφόρους της Γαλλίας να κρατήσουν «τη δημοκρατία ζωντανή».

«Όπως τα εκατομμύρια Γάλλων που αναμένονται στα εκλογικά τμήματα σήμερα, ψήφισα. Ευχαριστώ όλους όσους επέτρεψαν να διεξαχθεί η ψηφοφορία: κρατάτε τη δημοκρατία μας ζωντανή», έγραφε ο Γάλλος πρόεδρος στο Twitter.

Ο Μακρόν απέναντι στην ανανεωμένη αριστερά

Ο Μακρόν, ο οποίος θέλει να ανεβάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, να ακολουθήσει τη φιλοεπιχειρηματική του ατζέντα και να προωθήσει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κέρδισε δεύτερη θητεία τον Απρίλιο. Αφού εκλέξουν έναν πρόεδρο, οι Γάλλοι ψηφοφόροι χρησιμοποιούν παραδοσιακά τις νομοθετικές εκλογές που ακολουθούν λίγες εβδομάδες αργότερα για να του παραδώσουν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία - με τον Φρανσουά Μιτεράν το 1988 να αποτελεί σπάνια εξαίρεση. Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν ακόμα να το πετύχουν αυτό.

Αλλά η ανανεωμένη αριστερά προβάλλει μια σκληρή πρόκληση, καθώς ο τεράστιος πληθωρισμός που ανεβάζει το κόστος ζωής και στη Γαλλία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχει σοκάρει και το γαλλικό πολιτικό τοπίο.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Αν ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία για λίγες μόνο έδρες, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αποσπάσουν βουλευτές από την κεντροδεξιά ή τους συντηρητικούς, δήλωσαν αξιωματούχοι των κομμάτων αυτών.

Εάν χάσουν την πλειοψηφία για μεγαλύτερη διαφορά, θα μπορούσαν είτε να επιδιώξουν συμμαχία με τους συντηρητικούς είτε να διοικήσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα πρέπει να διαπραγματεύεται τους νόμους κατά περίπτωση με τα άλλα κόμματα.

Ακόμα και αν το στρατόπεδο του Μακρόν κερδίσει τις 289 ή περισσότερες έδρες που χρειάζεται για να αποφύγει τη μοιρασιά της εξουσίας, αυτό είναι πιθανό να γίνει χάρη στον πρώην πρωθυπουργό του Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος θα απαιτήσει μεγαλύτερο λόγο σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση.

Καμία δημοσκόπηση δεν έχει δείξει ότι το αριστερό Nupes υπό την ηγεσία του Μελενσόν θα κερδίσει την κυβερνητική πλειοψηφία - ένα σενάριο που θα μπορούσε να βυθίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε μια τεταμένη περίοδο συνεργασία μεταξύ ενός προέδρου και ενός πρωθυπουργού από διαφορετικές πολιτικές ομάδες.

Γαλλίαειδήσεις τώραΖαν-Λυκ Μελανσόνβουλευτικές εκλογέςΜαρίν ΛεπένΕμανουέλ Μακρόνεκλογές