Κόσμος|22.06.2022 23:00

Ξέχασαν την άγρια δολοφονία του Κασόγκι, θυμήθηκαν την συνεργασία ο Ερντογάν και ο Σαουδάραβας πρίγκηπας

Μαρία Ζαχαράκη

Δύο ολόκληρες ώρες κράτησε η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας. Στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα, τονίστηκε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανάπτυξη και διευκόλυνση του αμοιβαίου εμπορίου.

Στην κοινή δήλωση μετά το τετ α τετ αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων και τονίστηκε ιδιαίτερα η κοινή αποφασιστικότητα για την έναρξη μιας νέας εποχής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτιστικών σχέσεων. Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για τις εξελίξεις που απασχολούν την περιφερειακή και διεθνή σκηνή και στις οποίες δίνουν σημασία και οι δύο πλευρές.

Τα μέρη συζήτησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης του αμοιβαίου εμπορίου και την υπέρβαση των δυσκολιών, την αύξηση επίσης της επικοινωνίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των δύο χωρών προκειμένου να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να μετατραπούν σε συγκεκριμένες εταιρικές σχέσεις σε διάφορα πεδία.

Συμφώνησαν επίσης να ενεργοποιήσουν το έργο του Συντονιστικού Συμβουλίου Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας και να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

Τα μέρη εξέφρασαν την προσδοκία τους για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ιδίως στους τομείς του πετρελαίου και της διύλισής του, των πετροχημικών, της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των καθαρών τεχνολογιών στην εξόρυξη πόρων υδρογονανθράκων και των καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Εξέφρασαν την επιθυμία τους να εργαστούν για την ανάπτυξη των σχετικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της αμυντικής συνεργασίας με τρόπο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο χωρών και θα συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Αύξηση τουριστικών δραστηριοτήτων

Οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και της ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών, την εξερεύνηση του τουριστικού δυναμικού των δύο χωρών και την προώθηση κοινών δραστηριοτήτων σχετικά με τον αειφόρο τουρισμό που ωφελεί τον τουριστικό τομέα.

Ο διάδοχος-πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ευγενική φιλοξενία προέδρου της Τουρκίας, ενώ και οι δύο τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να αναπτύξουν και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στη βάση της αδελφοσύνης που τους συνδέει ιστορικά.

Δύσκολη συνάντηση

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, επισκέφτηκε την Τουρκία 4 χρόνια μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Σαλμάν είχε κατηγορηθεί τότε από τον Τούρκο πρόεδρο για ηθικός αυτουργός.

Σήμερα επιδιώχτηκε να υπογραφεί μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, ωστόσο, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε στο Reuters ότι η συμφωνία δεν προχωρά προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούν να εισέλθουν σαουδαραβικά κεφάλαια στην τουρκική αγορά, έτσι ώστε, αν πειστεί ο διάδοχος, να αποφέρουν στην Τουρκία 10-15 δις. δολάρια.

«Όχι» από αντιπολίτευση και λαό στην προσέγγιση

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο στο Ριάντ κι ο εναγκαλισμός του με τον Σαλμάν είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης της Τουρκίας με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να έχει πει χαρακτηριστικά «έτρεξε να αγκαλιάσει το δολοφόνο» για μια χούφτα δολάρια.

Και σήμερα ωστόσο ο αντιπολιτευόμενος τύπος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι αφού πρώτα κατέστρεψε την οικονομία της χώρας με τα οικονομικά του μοντέλα, τώρα χτυπά τις πόρτες των χωρών του Κόλπου.

Αλλά και ο λαός, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, διάκειται αρνητικά στο άνοιγμα του προέδρου του σε αυτόν μέχρι χθες αποκαλούσε δολοφόνο. 6 στους 10 Τούρκους δεν βλέπουν καθόλου ευνοϊκά την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Όλες οι ειδήσεις

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει τέταρτη δόση για όλους; Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή των ειδικών

Ηχηρή απάντηση της Σακελλαροπούλου στις προκλητικές αιτιάσεις βουλευτή από την Τουρκία

Χαμός μετά τις καταγγελίες Μητροπολίτη για δήθεν θαύματα σε ναό του Λυκαβηττού – Η απάντηση του ιερέα

«Κόκκινο Ποτάμι»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς – Έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις – Δείτε φωτογραφίες

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜοχάμεντ Μπιν ΣαλμάνΣαουδική Αραβίαειδήσεις τώραδολοφονία Κασόγκι