Κόσμος|23.06.2022 12:18

Τσαβούσογλου: Ξεκαθάρισε στην Βρετανίδα ΥΠΕΞ τις τουρκικές προσδοκίες για να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

Ουκρανικά σιτηρά, διεύρυνση ΝΑΤΟ, Αμυντική συνεργασία και ενέργεια βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Βρετανίας.

Αναφορικά με την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Tύπου επανέλαβε ότι οι προσδοκίες της Τουρκίας είναι σαφείς.

«Έχει οριστεί προθεσμία για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Ήρθαν και αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Μεταφέραμε και γραπτώς τις ανησυχίες μας. Πήραμε απάντηση, ωστόσο, Ως τουρκικό έθνος οι προσδοκίες μας είναι σαφείς. Εάν αυτές οι δύο χώρες θέλουν να είναι σύμμαχοι, φυσικά κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια, κάτι που είναι θεμιτό, αλλά κι η ικανοποίηση των ανησυχιών για την ασφάλεια ενός συμμάχου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ και αυτές οι χώρες πρέπει να ανταποκριθούν. Πρέπει λοιπόν να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες όλων για την ασφάλεια.

Θα συζητηθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης κατά τις διμερείς συνομιλίες και σε άλλες πλατφόρμες. Θεωρούμε επίσης σημαντικό να οργανώσουμε μια σύνοδο που θα επικεντρωθεί στην τρομοκρατία, ειδικά στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ. Ποια θεωρείται για το ΝΑΤΟ δεύτερη απειλή; Η τρομοκρατία. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε.

Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε λακωνικά και στο θέμα της αμυντικής συνεργασίας, ειδικά στο θέμα της παροχής κινητήρων (Rolls Royce) από τη Βρετανία για το εθνικό μαχητικό της TF-X.

«Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Επικεντρωθήκαμε στα αεροσκάφη TF-X (σ.σ. τουρκικό μαχητικό). Αυξάνουμε επίσης τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας».

Οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα θέματα θα συζητηθούν μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας και του Βρετανού ομολόγου του, Μπεν Γουάλας, που επισκέπτεται επίσης την Άγκυρα, αργότερα σήμερα, όπως επισήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα των σιτηρών»

Μιλώντας για τον διάδρομο των σιτηρών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «ως Τουρκία, παίζουμε εποικοδομητικό ρόλο, το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Είμαστε σε επαφή και με τον ΓΓ (ΟΗΕ). Είμαστε επίσης κατά της παράνομης πώλησης ουκρανικών προϊόντων στη διεθνή αγορά και δεν επιτρέπουμε την πώλησή τους ούτε στην Τουρκία».

Τρας: «Στρατηγικός εταίρος η Τουρκία»

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Ελίζαμπεθ Τρας δήλωσε ότι «η έλευσή μου στην Τουρκία είναι πολύτιμη για μένα. Γιατί η Τουρκία είναι ο στρατηγικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όλες οι ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση της προθεσμίας έως 29 Ιουλίου

Τζιχάντ Γιαϊτζί: Τις φωτιές στην Τουρκία βάζει η Ελλάδα σε συνεργασία με το ΡΚΚ

Πάτρα: Κόντρα για τα πορίσματα και ανατριχιαστικά νέα στοιχεία - Την ώρα του ύπνου ο ασφυκτικός θάνατος Ίριδας και Μαλένας

Έλενα Παπαρίζου: Ετοιμάζει μήνυση η δισκογραφική της εταιρεία για τα επεισόδια των Mad Video Music Awards - Θύελλα αντιδράσεων στο Twitter

Μεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραΤουρκίαΒρετανία