Κόσμος|13.02.2019 10:14

Διχάζει την Ισπανία η δίκη των αυτονομιστών

Έρη Πανσεληνά

Μέσα σε μια τεταμένη πολιτική συγκυρία στην Ισπανία, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να γίνεται όλο και πιο πιθανό, ξεκίνησε χθες η δίκη που έχει χαρακτηριστεί ως «η σημαντικότερη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας» στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Δώδεκα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για εξέγερση, ανταρσία και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, που επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 25 ετών, για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία τον Οκτώβριο του 2017, που προκάλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στη χώρα μετά τον θάνατο του Φράνκο.

Η δίκη των «12», η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, ξεκίνησε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης με την παρουσία 600 δημοσιογράφων από 150 μέσα ενημέρωσης (τα 50 από αυτά ξένα). Eκατοντάδες αστυνομικoί είχαν περικυκλώσει τον χώρο, όπου χθες συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές υπέρ αλλά και κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατουμένους» φώναζαν οι υποστηρικτές των αυτονομιστών ηγετών, ενώ μια μικρή αντίπαλη ομάδα διαδηλωτών φώναζε «πραξικοπηματίες».

Μεταξύ των 12 κατηγορουμένων είναι ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Χουνκέρας, ενώ επτά άλλοι πολιτικοί, που ενεπλάκησαν στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017, ζουν πια αυτοεξόριστοι εκτός των ισπανικών συνόρων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν. Από το Βερολίνο ο Πουτζδεμόν κάλεσε χθες σε νέο δημοψήφισμα και δήλωσε ότι η δίκη σηματοδοτεί ένα τεστ για την ισπανική δημοκρατία – η οποία, σημειωτέον, είναι μία από τις ελάχιστες (συγκεκριμένα, 20) «πλήρεις δημοκρατίες» στον κόσμο, σύμφωνα με τον Democracy Index του «Economist». Ηγέτες που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κάλεσαν χθες τους κατοίκους της Βαρκελώνης σε στάση εργασίας το μεσημέρι, ώστε να συμμετάσχουν σε διαδήλωση, ενώ ακόμη μία διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο και γενική απεργία για τις 21 Φεβρουαρίου.

Μία ημέρα μετά την έναρξη της σημαντικής αυτής δίκης, η κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο στην οκτάμηνη θητεία της. Η σημερινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό βρίσκει τον Ισπανό πρωθυπουργό με την πλάτη στον τοίχο, αφού έχει συνδεθεί και με το καταλανικό ζήτημα. Παρόλο που ο Σάντσεθ έχει υιοθετήσει πιο συμφιλιωτικό τόνο από τον προκάτοχό του, Μαριάνο Ραχόι, και έχει προτείνει την έναρξη εθνικού διαλόγου με την Καταλονία, φαίνεται μάλλον απίθανο να εξασφαλίσει την ψήφο των αυτονομιστικών κομμάτων, τα οποία θέλουν να ενταχθεί στον διάλογο και το ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Πρόωρες εκλογές

Από την άλλη πλευρά, η Δεξιά και η ακροδεξιά, που διοργάνωσαν μεγάλη διαδήλωση την περασμένη Κυριακή, κουνάνε το δάχτυλο στον πρωθυπουργό για τη συμφιλιωτική του στάση απέναντι στην Καταλονία. Ο ίδιος ο Σάντσεθ, με χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter, εκτίμησε ότι και οι δύο πλευρές θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, σχολιάζοντας: «Και οι δύο θέλουν το ίδιο: μια διχασμένη Καταλονία και μία διχασμένη Ισπανία». Πάντως, το προεκλογικό άρωμα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ισπανία, με τις φήμες να κάνουν λόγο για πιθανή ημερομηνία καλπών τη 14η Απριλίου και τον Σάντσεθ να προβαίνει σε φιλολαϊκά μέτρα, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%, στα 900 ευρώ

ΙσπανίαΚαταλονία