Κόσμος|01.07.2022 08:10

Μισό αιώνα μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ το «κορίτσι της ναπάλμ» τελείωσε τις θεραπείες του

Newsroom

Γνωστή σαν το «κορίτσι της ναπάλμ», η Kim Phuc Phan Thi έγινε η εικόνα - σύμβολο του πολέμου του Βιετνάμ όταν απαθανατίστηκε, στην ηλικία των 9 ετών, να τρέχει γυμνή, ουρλιάζοντας από τους πόνους στον δρόμο, κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού.

Το 9χρονο τότε κορίτσι έφερε στο σώμα του τραύματα που έκαναν τους γιατρούς να πιστεύουν ότι δεν θα επιβίωνε. Ένας χρόνο αργότερα, η κατάσταση της υγείας της σταθεροποιήθηκε και σήμερα, 49 χρόνια μετά, τελειώνει τις θεραπείες της.

Η Kim Phuc Phan Thi, 59 ετών πλέον, έζησε στο Βιετνάμ μέχρι το 1992 πριν μετακομίσει στον Καναδά με τον σύζυγό της, όπου ζει ακόμα. Συνέχισε να υποφέρει από πόνους και ξεκίνησε εξειδικευμένες θεραπείες με τον ιατρό Jill Zwaibel στο Μαϊάμι πριν από αρκετά χρόνια. Μάλιστα ο γιατρός ανέλαβε δωρεάν τη θεραπεία της.

«Θεέ μου, κάηκα, θα γίνω άσχημη,  οι άνθρωποι θα με δουν διαφορετικά»

Η ίδια θυμήθηκε ότι έπαιζε με άλλα παιδιά όταν Βιετναμέζοι στρατιώτες της είπαν να τρέξει. «Και κοιτάω ψηλά, είδα το αεροπλάνο και τέσσερις βόμβες να προσγειώνονται», είπε και πρόσθεσε ότι άρχισε να τρέχει ουρλιάζοντας ότι καιγόταν. «Ακόμα θυμάμαι τι σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή: Θεέ μου, κάηκα, θα γίνω άσχημη,  οι άνθρωποι θα με δουν διαφορετικά», ανέφερε στο Associated Press για την εικόνα του 1972.

Όλες οι ειδήσεις

Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο εάν αυξηθούν τα κρούσματα - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οι «φωτιές» της Άγκυρας, τα F-16 και η στάση της Αθήνας: Το γεωπολιτικό πόκερ στη Μαδρίτη και η επόμενη ημέρα

Ενιαία η παραχώρηση των 22 κρατικών αεροδρομίων - Ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου έως το 2024

Πανελλαδικές: Η απορρόφηση στην αγορά εργασίας και τα μεταπτυχιακά είναι οι «κράχτες» των ΑΕΙ ενόψει μηχανογραφικών

κορίτσιπόλεμοςειδήσεις τώραναπάλμΒιετνάμ