Κόσμος|13.02.2019 18:21

Ελ Τσάπο: Πού θα φυλακιστεί ο ρέκορντμαν των αποδράσεων (pics)

Newsroom

Πολύ πριν ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών, Ελ Τσάπο, συλληφθεί από τις Αρχές των ΗΠΑ, είχε κατορθώσει να αποδράσει δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μεξικού. Τώρα, λοιπόν, που βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών και την Τρίτη καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, μοιραία προκύπτει το ερώτημα: ποια φυλακή θα αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική στη δια βίου κράτηση του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν; 

Οι ειδικοί των αμερικανικών Αρχών αναφέρουν ότι ο βαρόνος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για την ομοσπονδιακή φυλακή «Supermax» στο Κολοράντο, που είναι επίσης γνωστή με τα αρχικά ADX, από τις λέξεις «administrative maximum». Οι εγκαταστάσεις θεωρούνται τόσο ασφαλείς, τόσο απομονωμένες και με τόσο αυστηρή διοίκηση, ώστε συχνά αποκαλούνται το «Αλκατράζ των βράχων». 

«Ο Ελ Τσάπο ταιριάζει γάντι σε αυτή τη φυλακή», δήλωσε ο Cameron Lindsay, συνταξιούχος φύλακας που διετέλεσε διοικητής σε τρεις ομοσπονδιακές φυλακές, μεταξύ αυτών και στο Κέντρο Κράτησης «Metropolitan» στο Μπρούκλιν. «Θα είναι μεγάλη έκπληξη για μένα αν δεν σταλεί στην ADX», συμπλήρωσε. 

Απέχοντας περίπου δύο ώρες από το Ντένβερ, η «Supermax» στεγάζει κάποιους από τους πιο βίαιους εγκληματίες της χώρας, με τους 400 από τους τροφίμους να κρατούνται σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης για 23 από τις 24 ώρες της ημέρας, σε κελιά «θαμμένα» στα 2-4 μέτρα κάτω από τη Γη. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους κρατουμένους βρίσκονται και καταδικασμένοι για τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως ο βομβιστής του Μαραθωνίου της Βοστώνης, Tsarnaev. 

Γιατί η «Supermax» είναι η μόνη κατάλληλη φυλακή για τον Γκουζμάν

Έχοντας στο ενεργητικό του ρεκόρ αποδράσεων από φυλακές υψίστης ασφαλείας, μπορεί ο Ελ Τσάπο να αποτελέσει πονοκέφαλο ακόμη και για το «Αλκατράζ των βράχων»; Μάλλον όχι. 

Οι τρόφιμοι της ADX περνούν χρόνια ολόκληρα σε απόλυτη απομόνωση ενώ συχνά περνούν μέρες έχοντας ακούσει παρά ελάχιστες κουβέντες από άνθρωπο, σύμφωνα με σχετική αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρώην φυλακισμένος, σε συνέντευξη στη Boston Globe, περιέγραψε τη φυλακή σαν μια «υψηλής τεχνολογίας κόλαση, σχεδιασμένη να καταρρίπτει κάθε ανθρώπινη αντίληψη». 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Associated Press, οι περισσότεροι, έχουν πρόσβαση σε τηλεόραση, αλλά η μόνη τους πραγματική οπτική στον κόσμο είναι ένα παράθυρο 10 εκατοστών. Η ανθρώπινη διάδραση είναι απειροελάχιστη. Οι τρόφιμοι τρώνε όλα τους τα γεύματα στο κελί τους, όπου βρίσκονται και οι τουαλέτες τους. Η ίδια η εγκατάσταση είναι περιτοιχισμένη από φράκτες με ηλεκτρικό ρεύμα, πύργους πυροβόλων όπλων, βαριά εξοπλισμένους φύλακες και σκυλιά-φύλακες. 

«Είναι η φυλακή όλων των φυλακών», δηλώνει ο Burl Cain, επί χρόνια φύλακας στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Λουϊζιάνα. «Είναι η μόνη εγκατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής ενάντια στις αποδράσεις», συμπληρώνει. 

Και, μπορεί ακόμη οι Αρχές των ΗΠΑ να μην έχουν διευκρινίσει πού θα κρατηθεί ο Ελ Τσάπο, ωστόσο ο εισαγγελέας Richard Donoghue σημείωσε πως «αντιμετωπίζει φυλάκιση από την οποία δεν θα υπάρχει διαφυγή και επιστροφή». 

Είναι τέτοια η κινητοποίηση των Αρχών για τον Γκουζμάν, που στη διάρκεια της δίκης του δεν του επετράπη να αγκαλιάσει τη σύζυγό του για λόγους ασφαλείας, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορεί να κάνει και στη «Supermax», όπου επισκέπτες και φυλακισμένοι χωρίζονται από μια χοντρή πλεξιγκλάς οθόνη. 

«Εκτός από το να υφίστανται περιορισμούς, οι τρόφιμοι στην ADX μπορεί να περάσουν χρόνια χωρίς να αγγίξουν άνθρωπο», τονίζει η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ελ ΤσάποφυλακήαπόδρασηΗΠΑ