Κόσμος|04.07.2022 23:25

Σικάγο: Πολλά τα θύματα των πυροβολισμών - Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη, οι Αρχές «χτενίζουν» τα social media

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πυροβολισμοί στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου στο Σικάγο (AP Photo)
Πυροβολισμοί στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου στο Σικάγο (AP Photo)
Πυροβολισμοί στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου στο Σικάγο (AP Photo)
Πυροβολισμοί στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου στο Σικάγο (AP Photo)
Πυροβολισμοί στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου στο Σικάγο (AP Photo)

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν -σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση- και τουλάχιστον 31 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που συμμετείχε στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ του Σικάγο.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, ένα τουφέκι βρέθηκε στο σημείο ενώ μαρτυρίες «δείχνουν» ότι ο δράστης πυροβολούσε από ταράτσα κτιρίου. Η αστυνομία αναζητά ως ύποπτο έναν λευκό άνδρα, ηλικίας περίπου 18-20 ετών και ζήτησε από τους πολίτες που διαθέτουν πληροφορίες να βοηθήσουν στον εντοπισμό του.

«Η κοινότητά μας τρομοκρατήθηκε από μια πράξη βίας που μας συγκλόνισε. Η καρδιά μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, αυτήν τη σπαρακτική στιγμή», είπε η δήμαρχος Νάνσι Ρότερινγκ, σε μια πρόχειρη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στον δρόμο. «Ενώ είχαμε συγκεντρωθεί για να γιορτάσουμε την ελευθερία μας, τώρα θα πρέπει να θρηνήσουμε την τραγική απώλεια τόσων ζωών», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου είπε ότι οι τραυματίες ήταν συνολικά 31. Οι πέντε από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νόρθορ Έβανστον και οι υπόλοιποι 26 στο νοσοκομείο Νόρθσορ Χάιλαντ Παρκ. «Οι περισσότεροι φέρουν τραύματα από σφαίρες. Οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν λόγω του χάους που ακολούθησε», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζιμ Άντονι.

Ο ύποπτος θεωρείται «ένοπλος και επικίνδυνος» και προς το παρόν διαφεύγει της σύλληψης. Έχει «μακριά μαύρα μαλλιά και φοράει ένα άσπρο ή γαλάζιο μπλουζάκι», είπε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Κρις Ο’ Νιλ.

Τα πυρά ξέσπασαν τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για την παραδοσιακή παρέλαση της 4ης Ιουλίου. Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που μίλησε στο κανάλι WGN, είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανοίγει πυρ εναντίον του πλήθος. «Ήταν στο έδαφος, σαν στρατιωτικός», σχολίασε.

Η παρέλαση διακόπηκε ενώ στη συνέχεια ματαιώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και σε πολλές γειτονικές πόλεις.

Οι Αρχές «χτενίζουν» τα social media

Οι ερευνητές ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δουν αν υπήρξαν απειλές ή στοιχεία στο διαδίκτυο σχετικά με τους μαζικούς πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στο Χάιλαντ Παρκ.

Ο Chris Covelli, από την Ομάδα Δίωξης Εγκλήματος της κομητείας Lake, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν απειλές τις οποίες γνωρίζει, αλλά δήλωσε ότι «σίγουρα οι ερευνητές χτενίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δουν αν υπάρχουν στοιχεία ή πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην έρευνα», σύμφωνα με το CNN.

Η δήλωση Μπάιντεν για το συμβάν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν είναι «σοκαρισμένοι από την παράλογη ένοπλη βία που έφερε και πάλι σε μια αμερικανική κοινότητα αυτή την Ημέρα Ανεξαρτησίας».

Είπε ότι έχει διοχετεύσει τις ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής του νόμου για να «συνδράμουν στην επείγουσα αναζήτηση του δράστη».

«Μίλησα με τον κυβερνήτη Pritzker και τον δήμαρχο Rotering και προσέφερα την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις κοινότητές τους. Επίσης, ενίσχυσα τις ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής του νόμου για να συνδράμουν στην επείγουσα αναζήτηση του δράστη, ο οποίος παραμένει ελεύθερος αυτή τη στιγμή», έγραψε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του, όπως μεταδίδει το CNN.

«Τα μέλη της κοινότητας θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ηγεσίας επί τόπου και θα παρακολουθώ στενά καθώς θα μαθαίνουμε περισσότερα για εκείνους των οποίων οι ζωές έχουν χαθεί και θα προσεύχομαι για εκείνους που βρίσκονται στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα».

Ακούστηκαν «πάνω από 20 πυροβολισμοί»

Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν πολλούς πυροβολισμούς. Μάλιστα, ένας είπε ότι μέτρησε περισσότερους από 20 πυροβολισμούς.

Πηγές που επικαλείται το Abc Chicago, ανέφεραν ότι ο δράστης φαίνεται να πυροβολούσε από την κορυφή ενός ψηλού κτιρίου.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες - «Η κόρη μου πανικοβλήθηκε και τραυματίστηκε»

Εργαζόμενη του CBS 2 Elyssa Kaufman βρισκόταν κοντά στο σημείο, όταν άκουσε κάτι που ακούστηκε σαν πυροβολισμός. Η ίδια και η οικογένειά της έπεσαν στο έδαφος και έτρεξαν γρήγορα στο αυτοκίνητό τους σε ένα κοντινό γκαράζ, όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο.

«Όλοι έτρεχαν, κρύβονταν και ούρλιαζαν», είπε. «Ήταν εξαιρετικά τρομακτικό. Ήταν πολύ τρομακτικό. Είμαστε πολύ τυχεροί, βγήκαμε έξω πολύ γρήγορα».

Η Maya Spector, άλλη παρευρισκόμενη, ετοιμαζόταν να παρελάσει με την κόρη της. «Κυριολεκτικά τρέξαμε στο σπίτι», είπε. «Οι άνθρωποι έτρεχαν και προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή».

«Η κόρη μου πανικοβλήθηκε και τραυματίστηκε».

Η δήμαρχος του Χάιλαντ Παρκ, Νάνσι Ρότερινγκ, δήλωσε ότι το υπόλοιπο φεστιβάλ της 4ης Ιουλίου ακυρώθηκε.

τραυματίεςΣικάγοπαρέλασηΗΠΑνεκροίειδήσεις τώραπυροβολισμοί