Κόσμος|07.07.2022 21:10

Συνεχίζεται η «εξέγερση» στους Συντηρητικούς παρά την παραίτηση Τζόνσον: Ζητούν άμεση αποχώρηση - «Παγώνουν» οι σημαντικές αποφάσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Με επίσημο διάγγελμα που πραγματοποίησε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτηση από το αξίωμά του, έπειτα από την εσωκομματική εξέγερση στελεχών των Συντηρητικών. Ο Τζόνσον που τόνισε ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του στην ηγεσία των Τόρις αλλά και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας μέχρι να υπάρξει διάδοχος είχε ειδοποιήσει νωρίτερα την βασίλισσα Ελισάβετ για αυτή την εξέλιξη.

Παγώνει το κυβερνητικό έργο – Στον διάδοχο του Τζόνσον οι αποφάσεις

Στο μεταξύ, όπως γνωστοποιήθηκε από τη Ντάουινιγκ Στρίτ, δεν θα υπάρχουν νέες πολιτικές μέχρι να ανακοινωθεί ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί τώρα στην ατζέντα με την οποία εξελέγη και δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει νέες πολιτικές ή να προβεί σε σημαντικές αλλαγές κατεύθυνσης.

Σε ανακοίνωσή του, το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε: «Ο κ. Τζόνσον δεν θα είναι ο μόνος που θα έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι τέτοιο: Ο πρωθυπουργός άνοιξε το υπουργικό συμβούλιο καλωσορίζοντας όσους επέστρεψαν ή προσήλθαν για πρώτη φορά.

Είπε ότι προτεραιότητά του θα είναι τώρα να συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του μανιφέστου και να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των πολιτών, όσον αφορά το κόστος της ενέργειας, των μεταφορών και της στέγασης και όλα τα άλλα που έχουν σημασία για αυτούς.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει νέες πολιτικές ή να προβεί σε σημαντικές αλλαγές κατεύθυνσης, αλλά θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση της ατζέντας με την οποία εξελέγη η κυβέρνηση.

Είπε ότι οι μεγάλες δημοσιονομικές αποφάσεις θα πρέπει να αφεθούν για τον επόμενο πρωθυπουργό. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λέγεται ότι απέτισαν φόρο τιμής στον Τζόνσον, ευχαριστώντας τον για τις υπηρεσίες του.

Υπογράμμισαν τα επιτεύγματά του, όπως η επίτευξη του Brexit, η εξάπλωση των εμβολίων, η υποστήριξη των ανθρώπων με το κόστος ζωής και η παγκόσμια ηγεσία του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε το Νο 10».

Άμεση αποχώρηση του Τζόνσον θέλουν οι Συντηρητικοί

Ωστόσο, αρκετά στελέχη των Τόρις, επιθυμούν άμεση αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον. Υπέρ αυτού του ενδεχομένου τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, που με επιστολή του προς την αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922», που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς των Συντηρητικών, προειδοποιεί ότι δεν είναι συνετή η παραμονή του στο Νούμερο 10. Όπως υποστηρίζει, ο Τζόνσον δεν θα πρέπει να παραμείνει ως «υπηρεσιακός πρωθυπουργός», προτείνοντας είτε έναν προσωρινό πρωθυπουργό είτε επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών «για λόγους εθνικού συμφέροντος».

«Η πρόταση του πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του -για διάστημα άνω των τριών μηνών – έχοντας χάσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου, της κυβέρνησής του και του κοινοβουλευτικού του κόμματος δεν είναι συνετή και πιθανών θα είναι μη βιώσιμη» τόνισε.

Την ίδια ώρα, αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών εξέφρασαν την οργή τους για το ύφος που επέλεξε ο Μπόρις Τζόνσον να απευθύνει το διάγγελμά του. Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν φράσεις βουλευτών που μόνο κολακευτικές δεν είναι για τον απελθόντα πρωθυπουργό.

Κάποιοι του καταλογίζουν έλλειψη κάθε ταπεινότητας, ενώ επικρίνουν και τις αιχμές κατά του κόμματός του. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι η «ανταρσία» των τελευταίων ημερών ήταν σωστή. Άλλος βουλευτής δεν δίστασε να τον αποκαλέσει «γελοίο» και να τον κατηγορήσει ότι δεν υπήρξε καμία αυτοκριτική, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που θεωρούν ότι ο Τζόνσον δεν διαθέτει ίχνος αγάπης ή πίστης προς το Συντηρητικό κόμμα.

Σύμφωνα με τα νυν χρονοδιαγράμματα, οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια σειρά από ψηφοφορίες, μέχρι οι υποψήφιοι για την ηγεσία να μειωθούν σε δύο και ο ένας να στεφθεί νικητής. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Τόρις θα επιλέξουν τον νέο ηγέτη τους στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει από την πλευρά του να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.

Όλες οι ειδήσεις

Βόμβα από τον επικεφαλής του Ελληνικού Λόμπι στις ΗΠΑ: «Φήμες ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων στις 20 Ιουλίου»

Με ποια κριτήρια ψηφίζουμε – Τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι για τα κόμματα: Έρευνα της ProRata για το Ινστιτούτο ΕΝΑ

Πέθανε ο «Sonny» του Godfather, Τζέιμς Κάαν

Ιταλικό θέρετρο απαγορεύει σε τουρίστες να κυκλοφορούν με… μπικίνι: Τσουχτερά πρόστιμα και αντιδράσεις

παραίτησηΜπόρις ΤζόνσονΒρετανίαειδήσεις τώραπρωθυπουργός