Κόσμος|08.07.2022 07:26

Σίνζο Άμπε: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας - «Δεν δείχνει σημάδια ζωής»

Newsroom

Κρίσιμες ώρες για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος φαίνεται ότι πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα δυτικά της χώρας. Ο Άμπε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου δίνει μάχη για τη ζωή του, όμως τα νέα που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας δεν είναι αισιόδοξα.

Σύμφωνα με πηγή από την πυροσβεστική στην περιοχή, ο Άμπε έχει «καρδιοαναπνευστική ανακοπή» και η καρδιά του δεν μπορεί να παράξει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο παραπάνω όρος χρησιμοποιείται μερικές φορές για αξιωματούχους στην Ιαπωνία, όταν οι Αρχές θέλουν να περιγράψουν ότι κάποιος έχει φύγει ήδη από τη ζωή, λίγο πριν γίνει επίσημη δήλωση θανάτου. Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν δείχνει σημάδια ζωής».

Η αστυνομία της Ιαπωνίας συνέλαβε επί τόπου έναν 42χρονο άνδρα ως ύποπτο για απόπειρα δολοφονίας, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο. Το όπλο που κατασχέθηκε φέρεται να είναι αυτοσχέδιο πιστόλι.

Ο Άμπε βρισκόταν στην πόλη Νάρα, όπου εκφωνούσε προεκλογική ομιλία ενόψει των εκλογών για την άνω βουλή την ερχόμενη Κυριακή, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε πλάνα που έδειχναν τον Άμπε να καταρρέει στο δρόμο, με αρκετούς φρουρούς ασφαλείας να τρέχουν προς το μέρος του. Ο Άμπε κρατούσε το στήθος του όταν κατέρρευσε και το πουκάμισό του ήταν γεμάτο αίμα. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τραυματισμό στον λαιμό και το στήθος.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, Χιροκάζου Ματσούνο, χαρακτήρισε την επίθεση «ασυγχώρητη», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ακύρωσε τις προεκλογικές του επισκέψεις στη βορειοανατολική Ιαπωνία και επέστρεφε στην έδρα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στο Τόκιο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, επιστρέφει εσπευσμένα με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία, μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του προκατόχου του, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ. Αναμένεται κατά τις 8.30 π.μ. ώρα Ελλάδος να μιλήσει δημοσίως από την πρωθυπουργική κατοικία.

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιαπωνίας - Παραιτήθηκε για λόγους υγείας

Ο Σίνζο Άμπε, παρέμεινε στο αξίωμα του πρωθυπουργού περισσότερο από οποιονδήποτε προκάτοχό του, όμως ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 την παραίτησή του, εξαιτίας της επιδείνωσης των χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Όλες οι ειδήσεις

Τουρκία: Πώς «αποκωδικοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου τις ενέργειες Ερντογάν - Τα επόμενα βήματα

Προσωπικός γιατρός: 300 γιατροί έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα - Πόσοι απαιτούνται ακόμη

Όταν ο Θεός πέθανε στη Βόρεια Κορέα: Ο Αθάνατος Κιν Ιλ Σουνγκ και 10 απίστευτα πράγματα που προκαλούν γέλιο και κλάμα

πυροβολισμόςΣίνζο Άμπεειδήσεις τώραΙαπωνία