Κόσμος|09.07.2022 07:42

Συνεχίζεται σε βαρύ κλίμα προεκλογική εκστρατεία στην Ιαπωνία: Σε σοκ η χώρα μετά τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ιαπωνία αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, τελευταία ημέρα των συγκεντρώσεων πριν από τις κάλπες για την ανάδειξη των νέων μελών της Άνω Βουλής, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει συνέλθει από το σοκ της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε από ένοπλο.

Ομόθυμη καταδίκη

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος σύγχρονος ηγέτης της Ιαπωνίας, δολοφονήθηκε το πρωί της Παρασκευής ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία στην πόλη Νάρα από έναν 41χρονο άνεργο. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε το έγκλημα ως επίθεση κατά της ίδιας της δημοκρατίας.

Οι πολιτικοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εκστρατεία ενόψει των εκλογών της Κυριακής, στις οποίες ο κυβερνών συνασπισμός αναμένεται να επικρατήσει, ενώ η ιαπωνική αστυνομία προσπαθεί να διαλευκάνει τη μέθοδο και το κίνητρο του δολοφόνου του Σίνζο Άμπε.

Γόνος πολιτικής οικογένειας, ο οποίος έγινε ο νεότερος σε ηλικία μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Άμπε διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Νάρα μετά τη φονική ενέδρα, προτού ανακοινωθεί ο θάνατός του αργά το απόγευμα.

Ένα όχημα που πιστεύεται ότι μετέφερε τη σορό του δολοφονημένου πολιτικού αναχώρησε από το νοσοκομείο λίγο πριν από τις 6 το πρωί (τοπική ώρα), σύμφωνα με το δίκτυο NHK, προκειμένου να τη μεταφέρει στην κατοικία του Άμπε στο Τόκιο.

Οργή Μπάιντεν και συλλυπητήρια από τον πρόεδρο της Κίνας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, εξέφρασε την οργή του για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν τηλεφώνησε σήμερα στον ιάπωνα πρωθυπουργό Κισίντα για να εκφράσει την οργή του, τη θλίψη του και τα βαθύτατα συλλυπητήρια για τον τραγικό και βίαιο θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε από πυρά ενόπλου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 10 Ιουλίου, ως φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε από την πλευρά του, συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.

«Εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας και του ιδίου προσωπικά ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια μετά τον πρόωρο θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε», μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV, προσθέτοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος είναι «βαθιά θλιμμένος από αυτό τον ξαφνικό θάνατο».

Όλες οι ειδήσεις

Καλοκαιρινό κύμα κακοκαιρίας «σαρώνει» τη χώρα: Πού θα χτυπήσουν τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα – Προβλήματα αναμένονται και στην Αττική

Air Tractors: Το νέο όπλο της Πυροσβεστικής στην εναέρια πυρόσβεση – Τα πλεονεκτήματα

Βόμβα από Elon Musk: Εγκαταλείπει την προσπάθεια εξαγοράς του Twitter

Πέθανε ο Τόνι Σιρίκο, ένας από τους πρωταγωνιστές της θρυλικής σειράς The Sopranos

ΙαπωνίαεκλογέςδολοφονίαΣίνζο Άμπεθάνατος