Κόσμος|09.07.2022 10:40

Σκληρή διακομματική επιστολή 35 βουλευτών σε Μπάιντεν: Έκκληση να μην πουλήσει F-16 στον Ερντογάν – Το «ράπισμα» στον Τούρκο πρόεδρο

Newsroom

Η κόντρα Ελλάδας - Τουρκίας επί αμερικανικού εδάφους έχει ήδη ξεκινήσει με φόντο την αναβάθμιση και το ενδεχόμενο πώλησης στην Άγκυρα των αεροσκαφών F-16. Σε αυτό το πλαίσιο, 35 βουλευτές των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων έστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την οποία εκφράζουν συνολικά τη διαφωνία τους σε μια τέτοια εξέλιξη.

Η επιστολή – κόλαφος προς τον Τζο Μπάιντεν

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί βουλευτές, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου κατά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας ως «αντιΝΑΤΟϊκή». «Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Οι 35 βουλευτές οι οποίοι προέρχονται και από τα δύο κόμματα επισημαίνουν πως ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στο προσωπικό όφελος και όχι σε αυτό της Συμμαχίας, γι αυτό κι επέλεξε να εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Η χρήση ανησυχητικών τακτικών από τον Ερντογάν που αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη», αναφέρουν.

Στην συνέχεια στην επιστολή προς τον Μπάιντεν γίνεται ειδική αναφορά στην τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ προκειμένου να αποσταροποιήσει «την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική» εδώ και χρόνια. Στην επιστολή η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου «συμπεριλαμβανομένων σκόπιμων βομβαρδισμών αμάχων στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Παράλληλα οι Αμερικανοί βουλευτές κάνουν ειδική αναφορά στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα για την κακή χρήση των αμερικανικών όπλων αναφέρουν πως «έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι σχεδόν οι ενέργειες ενός αφοσιωμένου συμμάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη».

Τα δύο «στρατόπεδα»

Από το ένα «στρατόπεδο» βρίσκεται ο βουλευτής Κρις Πάπας που πρωτοστατεί ώστε να μην εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως μεταδίδει η Αλεξία Τασούλη στο OPEN.

Από την άλλη έχουμε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ο οποίος πήγε στην Άγκυρα και συνάντησε τον Ιμπραήμ Καλίν, διαβεβαιώνοντάς τον πως θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του» για να εγκριθεί η πώληση.

Πόσο θα κρατήσει η «μάχη» για τα F-16

Βλέπουμε ότι υπάρχει μία κινητικότητα τόσο στο παρασκήνιο, όσο και στο προσκήνιο. Όλο αυτό θα κρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο για να περάσει από το Κογκρέσο.

Στην Αμερική, θα έχουν προηγηθεί ενδιάμεσες εκλογές και ακόμα και αν χάσουν οι Δημοκρατικοί και πάψει να είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, σύμφωνα με τον Έντι Ζεμενίδης και δηλώσεις του στην Αλεξία Τασούλη, ο Μενέντεζ θα παραμείνει αντιπρόεδρος.

Το παραπάνω σημαίνει ότι θα μπορεί να επιβάλει βέτο για να εμποδίσει από την πλευρά του την έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Η θέση Μπάιντεν

Κάλεσμα να εγκριθεί από το αμερικανικό κογκρέσο ο εκσυγχρονισμός των F-16 της Τουρκίας, απηύθυνε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση για την Τουρκία και το συζήτησαν με Ερντογάν, ο Μπάιντεν είχε αναφέρει: «Του είπα (σ.σ. του Ερντογάν) αυτό που του είπα τον Δεκέμβριο. Πρέπει να πουλήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το αντίθετο δεν είναι προς το συμφέρον μας. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πουληθούν, αλλά χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου, σκέφτομαι ότι θα την πάρουμε κι αυτήν».

Εξάλλου σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Συμμαχία θα υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Όλες οι ειδήσεις

Καλοκαιρινό κύμα κακοκαιρίας «σαρώνει» τη χώρα: Πού θα χτυπήσουν τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα – Προβλήματα αναμένονται και στην Αττική

Air Tractors: Το νέο όπλο της Πυροσβεστικής στην εναέρια πυρόσβεση – Τα πλεονεκτήματα

Βόμβα από Elon Musk: Εγκαταλείπει την προσπάθεια εξαγοράς του Twitter

Πέθανε ο Τόνι Σιρίκο, ένας από τους πρωταγωνιστές της θρυλικής σειράς The Sopranos

F-16ΗΠΑΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΤζο Μπάιντεν