Κόσμος|11.07.2022 15:37

Κίνα: Αστυνομικοί με πολιτικά επιτίθενται και συλλαμβάνουν πολίτες που ζητούν τις καταθέσεις τους

Newsroom

Συμπλοκές μεταξύ οργισμένων διαδηλωτών και αστυνομικών διαδραματίστηκαν χθες, Κυριακή έξω από υποκατάστημα της κεντρικής τράπεζας της Κίνας στην πόλη Τσεντσόου.

Οι εν λόγω διαδηλωτές είναι μερικοί από τους χιλιάδες πολίτες που άνοιξαν λογαριασμούς σε έξι επαρχιακές τράπεζες στη Χενάν και τη γειτονική Ανχουέι με κίνητρο τα υψηλότερα επιτόκια και στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, ο επικεφαλής της μητρικής εταιρείας των τραπεζών φέρεται να έχει εξαφανιστεί.

Στα σχετικά βίντεο διακρίνονται αστυνομικοί ντυμένοι με t-shirt να τραβάνε και να να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, οι οποιοί από τη πλευρά τους, προσπαθουν να αμυνθούν.    

Το  σκάνδαλο, αρχικά,  ήταν τοπικό, σύντομα  όμως πήρε εθνικές διαστάσεις εξαιτίας της κατάχρησης μιας εφαρμογής παρακολούθησης για την Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα αρκετοί από τους καταθέτες, όταν ξεκίνησαν να πάνε στην Τσεντσόου για να απαιτήσουν να λυθεί το πρόβλημα διαπίστωσαν ότι η «κατάσταση υγείας» στην εφαρμογή τους είχε γίνει κόκκινη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ταξιδέψουν. Ορισμένοι είπαν ότι τους επισκέφθηκαν αστυνομικοί στο ξενοδοχείο που έκαναν check-in και τους «ανέκριναν» για τους λόγους που βρίσκονται στην πόλη. Πέντε αξιωματούχοι της Τσεντσόου τιμωρήθηκαν μετά από αυτές τις καταγγελίες.

Πρωτοφανής καταστολή την Κυριακή

Χθες, Κυριακή οι καταθέτες είχαν δώσει ραντεβού έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας για να διαδηλώσουν για ακόμη μια μέρα.

Όταν έφτασε ένα στέλεχος της τράπεζας και ένας τοπικός αξιωματούχος της κυβέρνησης στο σημείο, επιχείρησαν να κατευνάσουν τους διαδηλωτές και να τους πείσουν να φύγουν, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν να τους ακούσουν αφού - όπως είπαν κάποιοι στο AP - έχουν ακούσει και στο παρελθόν ανάλογες διαβεβαιώσεις που έπεσαν στο κενό.

Η αστυνομία ανακοίνωσε από τα μεγάφωνα ότι η συγκέντρωση ήταν παράνομη κι ότι αν δεν αποχωρήσουν θα προχωρήσουν σε συλλήψεις και βεβαίωση προστίμων. Γύρω στις 10, οι αστυνομικοί με τα Τ-shirt όρμηξαν στο πλήθος των διαδηλωτών για να το διαλύσουν. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο αμερικανικό πρακτορείο, ορισμένοι γράπωσαν γυναίκες και τις έσερναν στα σκαλιά, ώστε να τις απομακρύνουν από την είσοδο της τράπεζας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αφού τέθηκαν υπό κράτηση οι διαδηλωτές υποχρεώθηκαν να υπογράψουν μια δήλωση που τους δέσμευε ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ανάλογες συγκντρώσεις. 

Όλες οι ειδήσεις

Συνεχίζεται το «ξήλωμα» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας: Μειώνεται η προστασία για τις περιοχές Natura 2000 – Νομοσχέδιο με διαβούλευση «εξπρές»

Συνεχίζεται ο σάλος για τα Uber Files: Οι βίαιες μέθοδοι για να εδραιωθεί στην αγορά – Πώς εκτοξεύτηκε η εταιρεία

Αυτή είναι η πιο βίαιη ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο Alfred Hitchcock: Ο σοκαριστικός φόνος και οι ενοχλητικές σκηνές

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην κολλήσουμε κορονοϊό στις διακοπές: Συμβουλές από τη Ματίνα Παγώνη

Κίναδιαδηλωτέςαστυνομικοίσυγκέντρωσηειδήσεις τώρα