Κόσμος|12.07.2022 13:12

Σίνζο Άμπε: Πραγματοποιήθηκε η κηδεία του πρώην πρωθυπουργού που δολοφονήθηκε - Φόρος τιμής από πολίτες

Newsroom

Το ύστατο χαίρε στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, έδωσαν εκατοντάδες άνθρωποι. Η ιδιωτική κηδεία του έλαβε χώρα στον ναό Zojoji του Τόκιο, την ώρα που σε ολόκληρη την ιαπωνική πρωτεύουσα και όχι μόνο, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Μετά την κηδεία, η νεκροφόρα, που φέρει το σώμα του Άμπε, έκανε περιφορά στο κέντρο του Τόκιο. 

Η νεκρική πομπή θα περάσει από σημεία - ορόσημα όπως το κτήριο του κοινοβουλίου, στο οποίο ο Άμπε εισήλθε για πρώτη φορά ως βουλευτής το 1993, και το γραφείο από το οποίο ηγήθηκε του έθνους ως πρωθυπουργός. Να σημειωθεί ότι ο Σίνζο Άμπε ήταν ο μακροβιότερος μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και ένας από τους πολιτικούς της χώρας με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Χιλιάδες πολίτες κατέθεσαν λουλούδια

Η αγρυπνία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, προσέλκυσε εκατοντάδες αξιωματούχους καθώς και χιλιάδες απλούς πολίτες που ήρθαν για να καταθέσουν λουλούδια. «Ήρθα εδώ για να προσφέρω λουλούδια γιατί νομίζω ότι έδωσε στους Ιάπωνες κάτι, για το οποίο να είναι περήφανοι», είπε η Έμι Όσα.

Ο 67χρονος δέχθηκε πυρά και έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία στη Νάρα στη νότια Ιαπωνία.

Η αστυνομία είπε ότι ο ένοπλος τον έβαλε στο στόχαστρο λόγω της εμμονής που είχε με μια θρησκευτική ομάδα, της οποίας πίστευε ότι ο Άμπε ήταν μέλος. Η επίθεση προκάλεσε σοκ σε ένα έθνος όπου τα κρούσματα βίας με όπλα είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ο Άμπε εκφωνούσε μια προεκλογική ομιλία για να υποστηρίξει έναν υποψήφιο για τις εκλογές της Άνω Βουλής της Ιαπωνίας όταν πυροβολήθηκε δύο φορές. Το βίντεο της επίθεσης δείχνει τον ένοπλο, τον 41χρονο Tετσούγια Γιαμαγκάμι, να χρησιμοποιεί ένα αυτοσχέδιο όπλο από μέταλλο και ξύλο κολλημένο με μονωτική ταινία.

Ο Άμπε υπέστη δύο τραύματα από σφαίρες στο λαιμό και βλάβη στην καρδιά του κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Λέγεται ότι είχε τις αισθήσεις του και ανταποκρινόταν λίγα λεπτά μετά την επίθεση, αλλά οι γιατροί είπαν ότι δεν εντοπίστηκαν ζωτικά σημεία, μέχρι τη στιγμή που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά ποια ήταν τα κίνητρα του ένοπλου και αν έδρασε μόνος του. Ο πυροβολισμός σόκαρε την Ιαπωνία, μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη στα εγκλήματα με όπλα και την πολιτική βία. Κατά μέσο όρο, καταγράφονται λιγότεροι από 10 θάνατοι που σχετίζονται με όπλα στη χώρα κάθε χρόνο.

Τα όπλα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτηθούν και απαιτείται υποχρεωτική εκπαίδευση, εκτενείς έλεγχοι ιστορικού και ψυχολογική αξιολόγηση πριν από τη χορήγηση αδειών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή: Με τροπολογία μπαίνει «πλαφόν» στο μικτό κέρδος των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή»

Διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές τον Ιούνιο λόγω... Βουλγαρίας - Πόσοι Ουκρανοί έμειναν στην Ελλάδα από τους 52.000 που ήρθαν

Έξαλλοι οι χρήστες του YouTube: Κατέβηκαν βίντεο από το κανάλι «Lofi Girl» με 800 εκατ. προβολές μετά από ψευδείς αναφορές

Συγκλονίζει η ιστορία του Μο Φάρα: Έπεσε θύμα trafficking όταν ήταν παιδί - Τον έφερε στην Αγγλία μια γυναίκα που δεν ήξερε

ΤόκιοΙαπωνίακηδείαΣίνζο Άμπε