Κόσμος|12.07.2022 22:18

Βρετανία: Οκτώ οι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον

Newsroom

Οκτώ υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η «Επιτροπή 1922».

Οι υποψήφιοι στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον είναι η Κέμι Μπέιντενοχ, η Σουέλα Μπράβερμαν, ο Τζέρεμι Χαντ, η Πένι Μόρντοντ, ο Ρίσι Σουνάκ, ο Τομ Τούγκεντχατ, η Λιζ Τρας και ο Ναντίμ Ζαχάουι.

Εκτός οι Σάτζιντ Τζάβιντ και Ρίμαν Τσίστι

Ο Σάτζιντ Τζάβιντ και ο Ρίμαν Τσίστι, οι οποίοι είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι, αποσύρθηκαν τελικά από την κούρσα προτού ανακοινωθεί η τελική λίστα των υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Η διαδικασία 

Η εκλογική διαδικασία είναι χωρισμένη σε δύο φάσεις. Στην πρώτη οι βουλευτές του κόμματος με διαδοχικές μυστικές ψηφοφορίες θα καταλήξουν στους δύο επικρατέστερους. Το στάδιο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 21 Ιουλίου, οπότε και κλείνει το βρετανικό κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στην δεύτερη φάση θα κληθούν τα περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος με επιστολική ψήφο να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου αρχηγού τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αύριο Τετάρτη στις 15.30 ώρα Ελλάδος, θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος των διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών. Μέχρι τις 5:30 θα έχει ολοκληρωθεί και στις 7 θα έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Όποιος υποψήφιος πάρει λιγότερους από 30 ψήφους θα αποκλειστεί. Την Πέμπτη η διαδικασία θα επανελήφθη μεταξύ 1μμ και 3:30 ώρα Ελλάδος. Ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα φύγει από την κούρσα διαδοχής. Το ίδιο θα επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί μέχρι να επικρατήσουν οι δύο τελικοί υποψήφιοι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

NASA Live - Νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb: «Μία μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»

Κορονοϊός: Πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα στην Ελλάδα - Ξεπέρασαν τους 109 οι διασωληνωμένοι

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν από την Τετάρτη οι αιτήσεις για 25.000 συνταξιούχους

Sisi-mania: Η ζωή της πριγκίπισσας Σίσσυ, της μακροβιότερης Αυτοκράτειρας της Αυστρίας, έρχεται στο Netflix και στη μεγάλη οθόνη

ΣυντηρητικοίΒρετανίαειδήσεις τώραΜπόρις Τζόνσον