Κόσμος|13.07.2022 19:08

Νεογέννητα αστέρια και γαλαξίες που χορεύουν – Νέες κοσμικές εικόνες από το James Webb δημοσίευσε η NASA

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν τη νύχτα της Δευτέρας, 11 Ιουλίου, από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA έχουν συγκλονίσει τον κόσμο. Το τηλεσκόπιο, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έστειλε την πρώτη του -υψηλότατης ανάλυσης- λήψη, ενός συνονθυλεύματος μακρινών γαλαξιών, βαθύτερα στο σύμπαν από ότι είχε δει ποτέ ως τώρα η ανθρωπότητα.

Τα τμήματα του σύμπαντος που είδαμε τη Δευτέρα έχουν, κατά το παρελθόν, απαθανατιστεί και από άλλα τηλεσκόπια. Όμως, η τεράστια ισχύς του James Webb καθώς και η απόστασή του από τη Γη σε συνδυασμό με την χρήση του υπέρυθρου φάσματος φωτός τα έδειξε υπό ένα νέο πρίσμα που οι επιστήμονες χαρακτήρισαν εξίσου έργο τέχνης, όσο και επίτευγμα της επιστήμης.

«Είναι η στιγμή που η ομορφιά συναντιέται με την ιστορία. Είναι η ιστορία του από πού προήλθαμε», σημείωσε ο ο ανώτερος επιστήμονας της NASA για το τηλεσκόπιο και βραβευμένος με Νόμπελ. Τζον Μάδερ. Όπως είπε, όσο περισσότερο κοιτούσε τις εικόνες, τόσο περισσότερο πείθονταν ότι κάπου αλλού, σε αυτά τα χιλιάδες αστέρια και τους εκατοντάδες γαλαξίες, υπάρχει ζωή. Με την τεχνολογία του James Webb, οι επιστήμονες ελπίζουν να δουν το φως από τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες που σχηματίστηκαν πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια από το Big Bang, στο σημείο μηδέν της δημιουργίας του σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο θα σαρώσει επίσης τις ατμόσφαιρες εξωγήινων κόσμων για πιθανά σημάδια ζωής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίκη Λιγνάδη: Ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση για τους δύο βιασμούς

Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο «Βερναρδακισμός» είναι ένας «Πολάκισμός», είναι ο εκτσογλανισμός της πολιτικής ζωής

Εμπρησμός στη Real News: Δύο οι δράστες - Ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση

Ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

τηλεσκόπιοδιάστημαJames Webbειδήσεις τώραNASAσύμπαν