Κόσμος|14.02.2019 12:11

Ελ Τσάπο: Πέντε άγνωστα στοιχεία για τον «έκπτωτο» βαρόνο ναρκωτικών

Newsroom

Ο 61χρονος Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 από τις αμερικανικές Αρχές, αφού είχε προηγηθεί μία απόδραση του από φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μεξικού. Την περασμένη Τρίτη κρίθηκε ένοχος για όλα τα αδικήματα που του απέδωσε η αμερικανική δικαιοσύνη και μένει μόνο να ανακοινωθεί σε ποια φυλακή της επικράτειας των ΗΠΑ θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. 

Σε βίντεο που δημοσίευσε το BBC, καταγράφει πέντε στοιχεία που ελάχιστοι γνωρίζουν για τον διαβόητο εγκληματία. 

Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα - Πώς προέκυψε το «Ελ Τσάπο»

Το πραγματικό όνομα του Μεξικανού βαρόνου είναι Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα. Το ψευδώνυμο «Ελ Τσάπο», με το οποίο και είναι ευρέως γνωστός, σημαίνει «κοντούλης», χαρακτηρισμός που αναφέρεται στο ύψος του (φτάνει μετά βίας τα 1.67 μ.) και καθόλου στο εκτόπίσμα και την αναγνωρισιμότητά του ως προς τις εγκληματικές του δράσεις. Αυτές οι δράσεις, εξάλλου, τον έκαναν έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο και τον πιο ισχυρό έμπορο ναρκωτικών στο Μεξικό. Σύμφωνα με τους κατηγόρους του, κέρδισε 14 δισ. δολάρια από το εμπόριο ναρκωτικών και μόνο, σε όλη τη διάρκεια της «καριέρας» του. 

Επικεφαλής της πιο μεγάλης εγκληματικής οργάνωσης στον κόσμο 

Είναι ο πιο ισχυρός διακινητής στον κόσμο. Ξεκινώντας από το καρτέλ «Σιλόα», έγινε ο κυριότερος προμηθευτής των ΗΠΑ. Η δίκη, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη, έδειξε ότι έκρυβε τις ναρκωτικές ουσίες σε πλαστικές μπανάνες και κονσέρβες από καυτερά φασόλια. 

Ο «βιρτουόζος» των αποδράσεων 

Το 2001 πραγματοποίησε την πρώτη απόδρασή του από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό. Ήταν φυγάς μέχρι και το 2014 που συνελήφθη, για να δραπετεύσει ξανά την επόμενη χρονιά μέσω ενός τούνελ που είχαν σκάψει οι άνθρωποί του κάτω από το κελί του. Συνελήφθη για ακόμη μία φορά το 2016 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου και δικάστηκε. 

Κατηγορίες που αφήνουν στο στόμα ανοιχτό 

Μεταξύ άλλων, ο Ελ Τσάπο έχει κατηγορηθεί ότι χρημάτισε τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Enrique Pena Nieto με 100 εκατ. δολάρια, κάτι που ο Nieto αρνείται κατηγορηματικά. Επιπλέον, ότι έχει θάψει ζωντανό αντίπαλό του, ότι στην έπαυλή του υπήρχε δωμάτιο φόνων και ότι είχε προσωπικό ζωολογικό κήπο και ότι νάρκωνε και βίαζε έφηβες, για καθεμία από τις οποίες πλήρωνε έως και 5000 δολάρια.  

Λογισμικό για να κατασκοπεύει σύζυγο και ερωμένες 

Η νεαρή σύζυγος του Ελ Τσάπο τράβηξε όλα τα βλέματα στη δίκη του άντρα της, όχι μόνο για την αυταπόδεικτη ομορφιά της αλλά και για το λογισμικό που λέγεται ότι χρησιμοποιούσε ο Γκουζμάν για να κατασκοπεύει τόσο τη γυναίκα του όσο και τις ερωμένες του. Μερικά από τα μηνύματα που έστειλε ο Ελ Τσάπο στην Emma Coronel αλλά και στις ερωμένες του όσο κρυβόταν από τις Αρχές, βρίσκονται πλέον στα χέρια του FBI. 

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Ελ Τσάποστοιχείαναρκωτικά