Κόσμος|18.07.2022 21:36

«Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν μπορείς να μιλήσεις τη γλώσσα τους» - Στις ΗΠΑ ένας καθαριστής χαλιών με αυτισμό μιλάει 40 ξένες γλώσσες

Newsroom

Το μυστικό του Βον Σμιθ, καθαριστή χαλιών από το Μέριλαντ των ΗΠΑ, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κάτι σαν «υπερδύναμη». Ο ίδιος, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν το χάρισμα της «υπεργλωσσομάθειας». «Υπερπολυγλωσσομαθείς» χαρακτηρίζονται οι άνθρωποι που μπορούν και μιλάνε με ευκολία, 11 ξένες γλώσσες και πάνω. Πόσο εύκολο είναι αυτό για τον Βον; Αρκετά, ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί σε 40 ξένες γλώσσες.

Όπως διαβάσαμε στη Washington Post, ο ίδιος μιλάει άπταιστα ή μπορεί να συνομιλήσει ουσιαστικά σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ουαλικών, των ιρλανδικών και των σκωτσέζικων γαελικών. Ωστόσο, η υπεργλωσσομάθεια του Σμιθ δε σταματά στις ευρωπαϊκές γλώσσες καθώς ο ίδιος μπορεί να μιλήσει αρκετές γλώσσες ιθαγενών φυλών της Αμερικής, όπως την Ινδιάνων Λακότα, Σάλις, Νάβαχο και Ναχουάτλ, ενώ οι γνώσεις του εκτείνονται και σε γλώσσες της Άπω Ανατολής, όπως τα ιαπωνικά, μανδαρίνικα, σενεγαλέζικα, ινδονησιακά, καθώς και αμχάρα (αιθιοπικά), εβραϊκά, και αραβικά.

Το δέλεαρ είναι η ανθρώπινη επαφή

Όπως δηλώνει ο ίδιος, το δέλεαρ για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, είναι η ανθρώπινη επαφή - «Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και ευγενικοί όταν μπορείς να μιλήσεις τη γλώσσα τους», λέει. Ο Βον, στο σχολείο, δυσκολευόταν να συμμετάσχει στα μαθήματα, αλλά και να ερμηνεύσει τα συναισθήματα των ανθρώπων.

ροήειδήσεις τώρααυτισμόςξένες γλώσσεςΗΠΑ