Κόσμος|18.07.2022 21:09

Reuters: Το «δεξιό μπλοκ» θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία - Τα σενάρια για την αριστερά

Newsroom

Προβάδισμα στη δεξιά συμμαχία δίνει νέα δημοσκόπηση στην Ιταλία την οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, ένα ενοποιημένο δεξιό μπλοκ, αποτελούμενο από τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να κερδίσει έως και 221 έδρες στην Κάτω Βουλή και 108 στη Γερουσία της Άνω Βουλής.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία έρχεται όλο πιο κοντά στην ακυβερνησία, καθώς Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι μετά από συνάντηση τους στη Σαρδηνία εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αποκλείουν εμφατικά κάθε δυνατότητα συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας με τα Πέντε Αστέρια. Η εξέλιξή αυτή, σύμφωνα με αναλυτές, φέρνει πιο κοντά στην παραίτηση από την πρωθυπουργία Μάριο Ντράγκι

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» έρχονται πρώτα στη δημοσκόπηση, συγκεντρώνοντας 22%, με την επικεφαλής του Τζόρτζια Μελόνι να βρίσκεται σε πλεονεκτική για να γίνει πρωθυπουργός, αν και θα μπορεί να προτείνει κάποιον άλλον από το στρατόπεδό της.

«Σίγουρα, εάν αυτή η κρίση οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την κεντροδεξιά υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι», εκτίμησε ο Λορέντζο Πρεγλιάσκο, επικεφαλής του YouTrend, μιλώντας στο Reuters. 

Το χάσμα μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς, από την άλλη φαίνεται να μεγαλώνει, μετά την άρνηση των Πέντε Αστέρων να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι

Ένα αριστερό μπλοκ ανάχωμα στη δεξιά 

Η νέα έρευνα έδειξε ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η κεντροαριστερά θα μπορούσε να προσπεράσει τη δεξιά θα ήταν να δημιουργήσει έναν ευρύ συνασπισμό που θα περιλαμβάνει τα Πέντε Αστέρια και μια σειρά μικρών αριστερών και κεντρώων κομμάτων.

Ωστόσο, οι κεντρώοι, στους οποίους συγκαταλέγεται το κόμμα Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τους «Πεντάστερους» αποκλείοντας κάθε εκλογική συμμαχία μαζί τους.

Ο Πρεγλιάσκο του YouTrend είπε ότι ο ρόλος του κόμματος του Τζουζέπε Κόντε στην πυροδότηση της τρέχουσας πολιτικής κρίσης καθιστά εξαιρετικά απίθανο τον σχηματισμό ενός τόσο ευρύ συνασπισμού. «Ήταν ήδη δύσκολο. Και το ρήγμα στο κίνημα των Πέντε Αστέρων το κάνει πολύ πιο δύσκολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ