Κόσμος|14.02.2019 15:24

Τουρκία: Η άλλη όψη της… φτηνής ντομάτας

Newsroom

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 297 τόνοι ντομάτας, κρεμμυδιού, πατάτας, πιπεριών και μελιτζάνας πωλήθηκαν την πρώτη ημέρα που άνοιξαν οι πάγκοι των δήμων σε Κων/λη και Άγκυρα.

Οι τεράστιες ουρές δεν εμποδίζουν τους πολίτες να στέκονται για ώρες μέχρι να πάρουν ένα κιλό ντομάτες ή πατάτες ή ό,τι άλλο πουλάει ο υπάλληλος του δήμου, αφού –ως γνωστόν- η φτήνια ελκύει!

Άλλωστε μόνο για 2,5 μήνες θα είναι στημένοι οι πάγκοι, μέχρι τις 31η Μαρτίου δηλαδή, οπότε διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει λογικά όχι μόνο παράδες αλλά κυρίως… ψήφους μετά από τόση υπερ-παροχή λαχανικών στο λαό κι έπειτα η Φατμά και ο Αχμέτ ξανά-μανά στο μανάβη να τα πληρώνουν όλα διπλά και τριπλά. Το είπε κι ο πρόεδρος της κρατικής λαχαναγοράς άλλωστε, Φαχρετίν Ποϊράζ, ότι οι δημοτικοί πάγκοι μόνο για 2,5 μήνες θα πωλούν προϊόντα.

Το κράτος-μανάβης δεν είναι και για… χόρταση! Εξάλλου και τα αγαθά κάποια στιγμή θα τελειώσουν αλλά και ειδικά οι παραγωγοί θα σταματήσουν να πωλούν σε τόσο εξευτελιστικές τιμές ακόμη και στο κράτος τους. Τα κρεμμύδια, για παράδειγμα, ήδη τελείωσαν. Η Τουρκία άρχισε πλέον και εισάγει από το Ιράν κρεμμύδια μόνο με 0.65 λεπτά του ευρώ, όταν ο τοπικός παραγωγός τα πουλάει 1 ευρώ το κιλό.

Μπορεί λοιπόν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να τρέχει με 31%, που είναι ο υψηλότερος από το 2004, με τις μελιτζάνες να καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό 81%, και οι μανάβηδες να ‘μπαίνουν μέσα’ και η ΔΕΗ και τα ενοίκια να ‘τρέχουν’, αλλά μόνο έτσι θα ‘τρέξουν’ οι ψήφοι σε 2,5 μήνες στα… μπατζάκια της κυβέρνησης. Τί κι αν η οικονομία της χώρας για λίγο πάει πίσω;

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open tv , Μαρία Ζαχαράκη, το ποσοστό των αγροτικών προϊόντων στο ΑΕΠ κατρακύλησε στο 3% από το 11% που ήταν το 2000, σύμφωνα με Τούρκους οικονομολόγους. Οι αγρότες από 7.7 εκατ. που ήταν πριν από 19 χρόνια, τώρα με το ζόρι μετρούν τα 5 εκατομμύρια. Η εμμονή της κυβέρνησης της Τουρκίας να ρίξει το βάρος της ανάπτυξης της οικονομίας στις κατασκευές, έκανε τους άλλους κλάδους να υποφέρουν.

Όλες οι επιδοτήσεις πηγαίνουν μόνο στις κατασκευές και στην άμυνα βεβαίως βεβαίως! «Πώς είναι δυνατόν οι τιμές των τροφίμων στην Τουρκία να αυξάνονται, όταν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο πέφτουν στο χαμηλότερο όλων των εποχών;», αναρωτιέται ο Τούρκος οικονομολόγος Νεσρίν Νας.

«Συνωμοσία κατά της Τουρκίας», απαντά ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές των φρούτων και λαχανικών. Χωρίς να πει περισσότερα… Και ο νοών νοείτο!

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΤουρκίαεκλογέςντομάταλαχανικάΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν