Κόσμος|23.07.2022 08:10

Αυτό είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο για την ανθρωπότητα: Τι θα γινόταν στη Γη αν ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος

Newsroom

Τι θα μπορούσε να συμβεί στη Γη αν ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος; Αυτό το εφιαλτικό για την ανθρωπότητα σενάριο μελέτησαν, με τη βοήθεια μοντέλων των υπολογιστών ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

Μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πυρηνικός πόλεμος αναφέρεται όλο και περισσότερο ως μία πιθανότητα για την έκβαση των πραγμάτων. Ακόμα και ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στο σενάριο χρήσης πυρηνικών όπλων, ωστόσο, τονίζουν πάντα ότι αυτό θα γινόταν πραγματικότητα μόνο στην περίπτωση κινδύνου για την επιβίωση της Ρωσίας. Η ομάδα των επιστημόνων της Λουιζιάνα παρουσίασε τα καταστροφικά γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβούν στον πλανήτη μετά από μία πιθανή πυρηνική σύγκρουση. Το πρώτο συμπέρασμά τους είναι ότι η πυρηνική καταστροφή θα άφηνε πίσω της μία «μικρή εποχή παγετώνων», σύμφωνα με Tanjug.

Οι αποστολές τροφίμων θα επιβραδύνονταν ή θα σταματούσαν εντελώς

Οι πολυάριθμες πυρκαγιές θα δημιουργούσαν μεγάλη ποσότητα αιθάλης και καπνού, η οποία θα σκίαζε εντελώς τον ήλιο και, ήδη, από τον πρώτο μήνα του πυρηνικού πολέμου, η θερμοκρασία του αέρα θα έπεφτε κάτω από αυτή που καταγράφηκε κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων. Αυτό θα επηρέαζε άμεσα και πολύ σημαντικά τη θερμοκρασία του νερού στους ωκεανούς.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είχε ως αποτέλεσμα να διασταλεί ο θαλάσσιος πάγος- γεγονός που θα επηρέαζε πολλά λιμάνια. Κάπως έτσι, η πλοήγηση στο βόρειο ημισφαίριο θα παρεμποδιζόταν, και το αποτέλεσμα αυτού θα ήταν, πολλές αποστολές τροφίμων να επιβραδυνθούν ή να σταματήσουν εντελώς.

Μία πυρηνική σύγκρουση θα οδηγούσε σε ολοκληρωτικό χάος σε όλο τον πλανήτη, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Πολλά είδη φυκιών θα πέθαιναν από την μείωση της ποσότητας φωτός και θερμοκρασίας. Αυτό θα επηρέαζε ολόκληρο το οικοσύστημα. Υπό αμφισβήτηση θα βρισκόταν η αλιεία, λόγω έλλειψης τροφής στους ωκεανούς, οι οποία να χρειάζονταν εκατοντάδες χρόνια για να ανακάμψουν. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι  αλλαγές στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια.

Δύο φορές στην ιστορία έχουν χρησιμοποιηθεί πυρηνικά όπλα, κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι της Ιαπωνίας με ατομική βόμβα.

ΝαγκασάκιΧιροσίμαΟυκρανίαατομική βόμβαπόλεμοςειδήσεις τώραπυρηνικός πόλεμοςΡωσία