Κόσμος|28.07.2022 16:15

Συνεχίζει τις ρατσιστικές κορώνες ο Ορμπάν: Η «φυλετική καθαρότητα» είναι ουγγρική «πολιτισμική ιδιαιτερότητα»

Newsroom

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίσθηκε τις δηλώσεις που έκανε στην Τρανσυλβανία όπου είχε απορρίψει την «ανάμειξη φυλών» δηλαδή μη ευρωπαϊκών. 

Συγκεκριμένα είχε πει «Εμείς (οι Ούγγροι) δεν αναμειγνύουμε τη φυλή μας [...] και δεν θέλουμε να γίνουμε μεικτή φυλή» είπε ο Όρμπαν το Σάββατο και πρόσθεσε πως οι χώρες όπου αναμειγνύονται Ευρωπαίοι και μη «δεν είναι πλέον έθνη».

Έκανε επίσης αναφορά στους θαλάμους αερίων για να επικρίνει το σχέδιο των Βρυξελλών για μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου. «Δεν βλέπω πώς μπορούν να πείσουν τα κράτη μέλη, αν και υπάρχει μία γερμανική τεχνογνωσία στον τομέα, όπως έχει δείξει το παρελθόν», είπε σαρκαστικά.

Επιμένει: «Πολιτισμική μας ιδιαιτερότητα»

«Μερικές φορές συμβαίνει να μιλώ κατά τρόπο που παρεξηγείται, αλλά ζήτησα από τον καγκελάριο (Καρλ Νεχάμερ) να τοποθετήσει τις δηλώσεις σε πολιτισμικό πλαίσιο», εξήγησε ο ούγγρος πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Στην Ουγγαρία, αυτές οι εκφράσεις και φράσεις εντάσσονται σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο», είπε.

Ο αυστριακός καγκελάριος φρόντισε από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στην Βιέννη να καταδικάσει «αυστηρά κάθε μορφή ρατσισμού και αντισημιτισμού» διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο τους συζήτησαν με απόλυτη ειλικρίνεια το θέμα που δημιουργήθηκε.

«Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι», έσπευσε να δηλώσει ο Ορμπάν λέγοντας ότι είναι «υπερήφανος» για την ουγγρική πολιτική της «μηδενικής ανοχής στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό»

Αντιδράσεις και παραίτηση μετά τις δηλώσεις

Πάντως, οι δηλώσεις - τις οποίες δε φαίνεται να παίρνει πίσω-  προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και την παραίτηση της από 20ετίας συμβούλου του Σούσα Χεγκέντους.

Σε επιστολή που διένειμε στα ουγγρικά μέσα κατήγγειλε «μία επονείδιστη άποψη» και «ένα καθαρά ναζιστικό κείμενο αντάξιο του (Γιόζεφ) Γκέμπελς», του επικεφαλής της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας.

Απαντώντας ο Βίκτορ Ορμπάν προέβαλε «την πολιτική της μηδενικής ανοχής της κυβέρνησής του στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό». «Δεν μπορείς στα σοβαρά να με κατηγορείς για ρατσισμό έπειτα από συνεργασία είκοσι ετών», έγραψε σε μήνυμά του.

Αλλά και η εβραϊκή κοινότητα της Ουγγαρίας αντέδρασε στις αρχές της εβδομάδας. «Πολλά διαφορετικά είδη κατοικούν τον πλανήτη μας. Στα δύο πόδια, εργαζόμενο, ομιλούν και καμιά φορά σκεπτόμενο ένα και μοναδικό είδος ζει στην γη αυτή: ο Homo Sapiens Sapiens. Αυτή η φυλή είναι μία και αδιαίρετη», έγραψε στο Facebook ο μεγάλος ραβίνος Ρόμπερτ Φρέλιχ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν σχολιάζει ποτέ δηλώσεις που γίνονται από Ευρωπαίους πολιτικούς.

Για «ρατσιστική αποφορά» μίλησε η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς. Η «ανόητη και επικίνδυνη» ρητορική του εθνικιστή ούγγρου πρωθυπουργού υπενθυμίζει στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος «τις σκοτεινές περιόδους του δικού τους αποκλεισμού και της καταδίωξης», δήλωσε ο Κριστόφ Χόιμπνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Άουσβιτς, καλώντας τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος υποδέχεται σήμερα τον ούγγρο πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψή του στη Βιέννη, να λάβει αποστάσεις εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ