Κόσμος|29.07.2022 15:37

Αντιδράσεις για την ισπανική καμπάνια «όλα τα σώματα είναι σώματα παραλίας»: Γιατί ζήτησε συγγνώμη η δημιουργός

Newsroom

Η καλλιτέχνης, Arte Mapache, η οποία είναι η δημιουργός πίσω από τη φεμινιστική ισπανική κυβερνητική αφίσα που ενθαρρύνει τις γυναίκες όλων των σχημάτων και μεγεθών να είναι περήφανες για το σώμα τους, ζήτησε συγγνώμη καθώς αποκαλύφτηκε ότι δεν ζήτησε ποτέ την άδεια των μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν στην αφίσα. 

Την Τετάρτη, το υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας ξεκίνησε μια ξεχωριστή εκστρατεία για το γυναικείο σώμα καλώντας τις γυναίκες κάθε σωματότυπου να ζήσουν το καλοκαίρι τους δίχως στερεότυπα

Στην καμπάνια του υπουργείου περιλαμβάνονται πέντε γυναίκες με διαφορετικούς σωματότυπους, ηλικίες και εθνότητες που απολαμβάνουν το μπάνιο στη θάλασσα. Το καλοκαίρι «απολαύστε το όπως, όπου και με όποιον θέλετε» σημειώνει το υπουργείο. Η καμπάνια περιλαμβάνει επίσης μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή.

Τα μοντέλα δεν είχαν ιδέα

Η καμπάνια προκάλεσε θετικές αντιδράσεις αλλά οι χρήστες των social media σύντομα παρατήρησαν ότι ορισμένες από τις γυναίκες στην αφίσα μοιάζουν πολύ με πραγματικά μοντέλα.

Συγκεκριμένα το μοντέλο από τη Βρετανία, Nyome Nicholas-Williams, είπε ότι δεν είχε ιδέα ότι η εικόνα της χρησιμοποιήθηκε στη καμπάνια και το συνειδητοποίησε όταν κάποιος της έστειλε την αφίσα.

«Υπέροχη ιδέα αλλά κακή εκτέλεση» έγραψε η ίδια στο Instagram της εξηγώντας πως η εικόνα της χρησιμοποιήθηκε χωρίς να ερωτηθεί. 

 

Η Nicholas-Williams είπε ότι είναι η δεύτερη φορά που η εικόνα της χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά της. «Το θέμα είναι ότι δεν θα έλεγα ποτέ όχι αν είναι για καλό σκοπό, αλλά έλα, ζήτα την άδειά μου. Αυτό είναι τόσο απογοητευτικό» πρόσθεσε η ίδια.

Και κατέληξε «είναι απογοητευτικό να παλεύεις συνέχεια για να πληρωθείς, είμαι εξαντλημένη. Πότε οι μαύρες γυναίκες θα  μπορέσουν να ξεκουραστούν; (σσ από αυτή τη μάχη)».

 

Ούτε για τη γραμματοσειρά δεν είχε ζητήσει άδεια

Πάντως, όπως αποκαλύφτηκε, η καλλιτέχνης όχι μόνο δεν ζήτησε άδεια για τη χρήση της εικόνας των μοντέλων, αλλά ούτε για τη γραμματοσειρά που χρησιμοποίησε για την οποία εξίσου ζήτησε συγνώμη καθώς θεώρησε ότι ήταν δωρεάν. 

Μετά τις αντιδράσεις και τις αποκαλύψεις η καλλιτέχνιδα που υποστήριξε πως δεν είχε καμία πρόθεση να καταχραστεί της εικόνα των μοντέλων, αποφάσισε να δώσει τα χρήματα της αμοιβής της. Ειδικότερα, όπως έγραψε «Αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος για να επανορθώσω της ζημιά που μπορεί να προκάλεσαν οι ενέργειές μου είναι να μοιραστώ τα χρήματα που έλαβα για το έργο με τα μοντέλα της αφίσας», είπε ο καλλιτέχνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΙσπανίαπαραλίαμοντέλα