Κόσμος|15.02.2019 12:14

Μόσχα: Απέτισαν φορό τιμής στους Έλληνες αδελφούς Λειχούδη

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Λουλούδια στο μνημείο των διαφωτιστών αδελφών Ιωαννίκειου και Σωφρόνιου Λειχούδη στη Μόσχα, δύο αδέλφια από την Κεφαλλονιά που είχαν μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρωσία, απέθεσαν εκπρόσωποι των ελληνικών διπλωματικών αρχών στη Ρωσία, των Ελλήνων της χώρας, της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και απλοί Έλληνες κάτοικοι της Μόσχας. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και στο πλαίσιο του Έτους Γλώσσας και Πολιτισμού Ελλάδας και Ρωσίας.  Να σημειωθεί ότι τα αδέλφια Λειχούδη ίδρυσαν το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρωσίας, τη Σλαβο-ελληνο-λατινική Ακαδημία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, Χρήστος Ταχτσίδης ανέγνωσε το χαιρετισμό του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη.

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι στις αρχές της ανάπτυξης της ρωσικής πολιτιστικής - εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν παρόντες Έλληνες, η συμβολή των οποίων στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και στη διάδοση της Ορθοδοξίας στη Ρωσία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί», αναφέρεται στο χαιρετισμό του Ιβάν Σαββίδη.

Από την πλευρά του ο έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Ανδρέας Φρυγανάς, τόνισε ότι η συμβολή των αδελφών Λειχούδη στη διαμόρφωση της κρατικής υπόστασης της Ρωσίας αποτελεί τρανή απόδειξη της πνευματικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Τέλος, στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, Χρήστος Ταχτσίδης, ξεχώρισε τη μεγαλοψυχία, τη δημιουργικότητα και τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού σε όποιο κράτος και αν διέμεναν οι εκπρόσωποί του.

ΜόσχαΙβάν Σαββίδηςαδελφοί Λειχούδη