Κόσμος|30.07.2022 13:21

Νέα Ζηλανδία: Ποινή ισόβιας κάθειρξης σε 15χρονο παιδί - Αντιδράσεις από την κοινωνία

Newsroom

Ποινή ισόβιας κάθειρξης έχει επιβληθεί σε ένα 15χρονο αγόρι για φόνο που έκανε πριν από έναν χρόνο στη Νέα Ζηλανδία. Η καταδίκη μπορεί να συμφωνεί με την πρακτική της χώρας, όμως ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι επισημαίνουν πως είναι μια «επιβλαβής και αναποτελεσματική» πράξη για τους εφήβους.

Το αγόρι, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, σκότωσε την περασμένη χρονιά τον 22χρονο Bram Willems στην περιοχή Paihia. Η επίθεση έγινε αφού οι δύο νέοι είχαν περάσει μαζί το απόγευμα, καταναλώνοντας ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον δικαστή, Timothy Brewer, ο κατηγορούμενος διαπληκτίστηκε και μαχαίρωσε τον 22χρονο αφού το θύμα συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα προς την ξαδέλφη του εφήβου. Όπως επεσήμανε παράλληλα ο δικαστικός λειτουργός, η ισόβια κάθειρξη είναι η καλύτερη τιμωρία παρά το νεαρό της ηλικίας του δράστη.

Ξεχωριστά, το εφετείο εξετάζει επί του παρόντος τις υποθέσεις τριών νεαρών καταδικασθέντων δολοφόνων που άσκησαν έφεση κατά των ποινών ισόβιας κάθειρξης. Η υπόθεση αποτελεί τη βάση για μια ευρύτερη αμφισβήτηση, με το ερώτημα αν είναι «προδήλως άδικο» να καταδικάζονται παιδιά και νέοι σε ισόβια κάθειρξη, γράφει ο Guardian.

Έντονες αντιδράσεις

Ωστόσο σημαντικές είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται για την αυστηρότητα της ποινής από δεκάδες επιστήμονες. Ο επίτροπος για τα παιδιά και ακαδημαϊκοί ψυχολογίας και δικαίου ζήτησαν να σταματήσουν οι ποινές ισόβιας κάθειρξης για παιδιά, χαρακτηρίζοντάς τις «επιβλαβείς και αναποτελεσματικές». Ο εγκέφαλος των παιδιών και των εφήβων δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, υποστηρίζουν, και επομένως δεν θα πρέπει να φέρουν πλήρη ποινική ευθύνη ως ενήλικες.

«Κανένα παιδί ή νεαρό άτομο δεν πρέπει να καταδικάζεται στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης ενηλίκων», έγραψαν. «Οι τιμωρητικές ποινές των ενηλίκων, όπως η ισόβια κάθειρξη και οι ελάχιστες περίοδοι μη αποφυλάκισης, δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμες για τα παιδιά και τους νέους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φόνοςειδήσεις τώραΝέα Ζηλανδίαισόβιαέφηβος