Κόσμος|30.07.2022 11:18

Συνεχίζεται ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας - ΕΕ: Η Gazprom σταματά να δίνει φυσικό αέριο στην Λετονία

Newsroom

Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σταμάτησε την προμήθεια φυσικού αερίου σε κράτος μέλος της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα στη Λετονία, κατηγορώντας τη χώρα ότι παραβίασε τους όρους για την απόσυρση του φυσικού αερίου. «Σήμερα, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Λετονία... λόγω παραβίασης των όρων» της αγοράς, ανέφερε η εταιρεία στον λογαριασμό της στο Telegram. Δεν διευκρίνισε όμως ποιος όρος απόσυρσης είχε παραβιαστεί.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου η λετονική ενεργειακή εταιρεία Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί για αντί σε ρούβλια.

Η Λετονία είναι η τελευταία χώρα που διέκοψε την προμήθειά της

Τον Μάρτιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι χώρες που θεωρούνται μη φιλικές προς τη Μόσχα θα πρέπει να πληρώνουν για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια. Ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου στις Ευρωπαϊκές κυρώσεις που περιλάμβαναν «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας από ξένα κράτη.

Η Ρωσία έχει διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια. Η ΕΕ αντιμετώπισε επικρίσεις σχετικά με τη συνέχιση της αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με ξεκάθαρη την ανησυχία ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡωσίαGazpromειδήσεις τώραΛετονίαφυσικό αέριο