Κόσμος|01.08.2022 18:08

Politico: Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας «σκληραίνει» τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

Newsroom

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είχε μια έντονη αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μια ζωντανή συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη -την τελευταία «απόδειξη» ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας σκληραίνει τη στάση της προς την Τουρκία, σύμφωνα με το Politico.

Η Μπέρμποκ έθεσε στην Κωνσταντινούπολη μία σειρά από ζητήματα που χαρακτήρισε «δύσκολα», μεταξύ των οποίων η έκκληση για την απελευθέρωση του φυλακισμένου Τούρκου Οσμάν Καβάλα και η προτροπή προς την Άγκυρα να μην προβεί σε εισβολή κατά του κουρδικού στρατού στη βόρεια Συρία.

«Γιατί αναφέρεστε πάντα στον Καβάλα;» της είχε απαντήσει ο Τσαβούσογλου. «Επειδή τον χρησιμοποιήσατε. Ξέρουμε ότι χρηματοδοτήσατε τα γεγονότα του Γκεζί», είπε, αναφερόμενος στο κύμα διαδηλώσεων και πολιτικών αναταραχών κατά της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τσαβούσογλου «ήταν ήδη εξοργισμένος»

Σημειώνεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν ήδη εξοργισμένος με τα σχόλια που έκανε νωρίτερα η Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, όπως γράφει το Politico.

Η Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε, μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, ότι είναι σημαντικό για τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιλύουν τις συγκρούσεις τους μέσω διαλόγου.

Η ίδια πρόσθεσε: «Τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει».

«Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί»...

«Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, μπορούσε να μεσολαβήσει», δήλωσε σε άλλο σημείο ο Τσαβούσογλου. Η Γερμανία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη συμβολή της στην εξομάλυνση των πραγμάτων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας το ταραχώδες καλοκαίρι του 2020, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

«Οι τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν θα πρέπει να αποτελούν εργαλείο για προκλήσεις και προπαγάνδα ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.

Στην Αθήνα, η Μπέρμποκ έθεσε επίσης το αμφιλεγόμενο ζήτημα των επαναπροωθήσεων (pushbacks) των μεταναστών.

«Πρέπει να φροντίσουμε για τα εξωτερικά σύνορα και την ασφάλειά τους, αν θέλουμε ανοιχτά εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη», δήλωσε. «Αλλά κάθε σύνορο έχει μια πόρτα και κάθε άτομο έχει εγγυημένο δικαίωμα να ζητήσει άσυλο», πρόσθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί «ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων επαναπροωθήσεων, και ότι η διάσωση στη θάλασσα λειτουργεί».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΑναλένα ΜπέρμποκΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΝίκος ΔένδιαςΓερμανία