Κόσμος|05.08.2022 22:44

Archie Battersbee: Αντίστροφη μέτρηση για τον 12χρονο – Απορρίφθηκε η έφεση για μεταφορά σε ξενώνα – Ξανά στο ΕΔΔΑ η οικογένεια

Newsroom

Η οικογένεια του Archie Battersbee έχασε την τελευταία της νομική προσπάθεια να μεταφερθεί από το νοσοκομείο σε ξενώνα για να πεθάνει, αλλά σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειές της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε στις 10 το πρωί ώρα Βρετανίας, ο Archie θα αποσυνδεθεί από τη μηχανική υποστήριξη.

Απορρίφθηκε η αίτηση

Οι γονείς του 12χρονου προσέφυγαν στο Εφετείο την Παρασκευή, αφού έχασαν την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη μεταφορά του σε ξενώνα πριν από την απόσυρση της αγωγής που τον συντηρεί στη ζωή. Το Εφετείο επιβεβαίωσε την Παρασκευή λίγο μετά τις 18.30 (ώρα Βρετανίας) ότι η άδεια άσκησης έφεσης απορρίφθηκε, μεταδίδει η Daily Mail.

Οι γονείς του έδωσαν μακροχρόνια νομική μάχη για την απόσυρση της θεραπείας, η οποία τελικά απέτυχε την Τετάρτη, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνήθηκε να παρέμβει.

Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον τους μετατοπίστηκε στην προσπάθεια να μεταφερθεί ο γιος τους σε ξενώνα, αλλά σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το πρωί της Παρασκευής η κα Justice Theis κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του Archie να μεταφερθεί.

Το αγόρι βρίσκεται σε κώμα από τότε που βρέθηκε αναίσθητο από τη μητέρα του τον Απρίλιο και διατηρείται στη ζωή με ένα συνδυασμό ιατρικών παρεμβάσεων, όπως αερισμός και φαρμακευτικές θεραπείες, στο Royal London Hospital στο Whitechapel του ανατολικού Λονδίνου.

Ξανά στο ΕΔΔΑ

Μετά την ενημέρωση από το Εφετείο, η ομάδα εκστρατείας Christian Concern - η οποία υποστηρίζει την οικογένεια - δήλωσε ότι η νομική ομάδα του Archie είχε υποβάλει εκ νέου αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αυτή τη φορά, αμφισβητούν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που εκδόθηκε το πρωί της Παρασκευής, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παραβίαση των άρθρων έξι και οκτώ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε η ομάδα.

Το άρθρο έξι είναι το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και το άρθρο οκτώ είναι το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Η οικογένεια είχε ζητήσει άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προσβάλει την απόφαση τη δικαστού Theis, αλλά οι δικαστές του Εφετείου που εξέτασαν την αίτηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε ασχοληθεί «διεξοδικά με καθένα από τα σημεία που τέθηκαν εκ μέρους των γονέων».  

Οι δικαστές του Εφετείου δήλωσαν ότι «κατέληξαν στο σαφές συμπέρασμα ότι κάθε μία από τις αποφάσεις της ήταν σωστή για τους λόγους που ανέφερε».

Πρόσθεσαν: «Προκύπτει ότι η προτεινόμενη έφεση δεν έχει καμία προοπτική επιτυχίας και δεν υπάρχει άλλος επιτακτικός λόγος για να εκδικάσει το Εφετείο την έφεση».

Οι γιατροί που παρακολουθούσαν τον μαθητή τους τελευταίους τέσσερις μήνες δήλωσαν ότι ο Archie ήταν «εγκεφαλικά νεκρός», προκαλώντας μια μακρά αλλά τελικά αποτυχημένη νομική μάχη από την οικογένειά του για να συνεχιστεί η θεραπεία του με μηχανική υποστήριξη ζωής με την ελπίδα ότι θα ανακάμψει.

Η μητέρα του Archie, Hollie Dance, δήλωσε ότι γιατροί στην Ιαπωνία και την Ιταλία είχαν προσφερθεί να περιθάλψουν τον γιο της. «Αν αυτή η χώρα δεν μπορεί να τον θεραπεύσει ή δεν είναι πρόθυμη να τον θεραπεύσει, πού είναι το κακό να του επιτρέψουμε να πάει σε άλλη χώρα;» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κώμαειδήσεις τώραΒρετανίαθάνατος