Κόσμος|15.02.2019 20:59

Ισπανία: Διέξοδος για την κυβέρνηση Σάντσεθ με πρόωρες κάλπες

Έρη Πανσεληνά

Πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου προκήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός έπειτα από την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 στο Κοινοβούλιο.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ισπανία, όπου το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας έχει ανακατέψει την πολιτική τράπουλα, καθώς 12 αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας βρίσκονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για εξέγερση, ανταρσία κ.ά., κινδυνεύοντας με πολυετείς ποινές φυλάκισης, στο πλαίσιο μιας δίκης που αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες. «Μεταξύ του να μην κάνουμε τίποτα και να συνεχίσουμε χωρίς προϋπολογισμό και του να δώσουμε τον λόγο στους Ισπανούς, επιλέγω το δεύτερο.

Η Ισπανία χρειάζεται να συνεχίσει να προχωρεί, να προοδεύει με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική» δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού δεν κατάφερε την περασμένη Τετάρτη να εξασφαλίσει την υπερψήφιση του προϋπολογισμού στο ισπανικό Κοινοβούλιο, λόγω της καταψήφισής του από τα καταλανικά κόμματα που είχαν ζητήσει να τεθεί το θέμα της ανεξαρτησίας στο τραπέζι του εθνικού διαλόγου για την Καταλονία.

Εν τω μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε και η δίκη των 12 Καταλανών αυτονομιστών ηγετών που αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 25 έτη για εξέγερση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Οι αναλυτές αναμένουν μήνες αβεβαιότητας στην Ισπανία εν αναμονή των εκλογών. Προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν δώσει ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη ημέρα, ενώ όπως όλα δείχνουν κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές

Στην πρόθεση ψήφου προηγούνται οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Σάντσεθ (24% ο μέσος όρος των τελευταίων μηνών) και ακολουθούν με μικρή διαφορά: το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι κεντροδεξιοί «Ciudadanos». Τα δύο αυτά κόμματα θεωρητικά θα μπορούσαν να σχηματίζουν κυβέρνηση με το ακροδεξιό «Vox» (όπως συνέβη τον Δεκέμβριο στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας). Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές και οι αντισυστημικοί Podemos δεν θα έχουν αρκετές ψήφους για να συγκυβερνήσουν οι δυο τους και σε αυτό το σενάριο κρίσιμη θα είναι η στάση των Ciudadanos.

Με ανάπτυξη 2,2%

Η οικονομία δεν θα είναι το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής περιόδου, καθώς φέτος αναμένεται ανάπτυξη 2,2%. Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να επιχειρήσουν να προβάλουν ένα αντι-ακροδεξιό προφίλ, αναδεικνύοντας θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών και άλλα συμβολικής σημασίας, όπως η απομάκρυνση του μαυσωλείου του δικτάτορα Φράνκο. Οι παράγοντες που ενισχύουν την αβεβαιότητα είναι πολλοί. Το πρώτο είναι το ζήτημα της Καταλονίας, καθώς θα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η δίκη των «12», όταν θα στηθούν οι κάλπες. Τα κόμματα του δεξιού φάσματος (PP, Ciudadanos, Vox) διεκδικούν παραδοσιακά τις ψήφους των Ισπανών που τάσσονται κατά των αποσχιστικών τάσεων της Καταλονίας, ενώ οι Σοσιαλιστές, έπειτα από την άρνησή τους να υποχωρήσουν στις καταλανικές απαιτήσεις έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την ψήφο στον προϋπολογισμό, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν αυτή τους τη στάση προς όφελός τους.

εκλογέςΠέδρο ΣάντσεθΙσπανία