Κόσμος|14.08.2022 18:43

Αίγυπτος: «Ο ένας πατούσε τον άλλον» - Οι σοκαριστικές μαρτυρίες από την τραγωδία - Αυξήθηκαν οι νεκροί

Newsroom

Τους 41 έφτασαν οι νεκροί στην Αίγυπτο από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη χριστιανική εκκλησία Κοπτών Αμπού Σαφίν, στη Γκίζα, όταν φωτιά ξέσπασε από βραχυκύκλωμα την ώρα που 5.000 πιστοί ήταν συγκεντρωμένοι . Ως συνέπεια πολλά από τα θύματα κάηκαν ή ποδοπατήθηκαν από τους πιστούς λόγω του πανικού που επικράτησε. Τα περισσότερα θύματα φαίνεται να είναι παιδιά, ο αριθμός των οποίων είναι 10.

Στο σημείο κλιμάκιο της Εισαγγελίας

Όπως μεταδίδουν αιγυπτιακά ΜΜΕ, κλιμάκιο της Εισαγγελίας της Βόρειας Γκίζας μετέβη στον τόπο της μεγάλης πυρκαγιάς, για να επιθεωρήσει τα αποτελέσματά της και να ακούσει τις μαρτυρίες των μαρτύρων.

Η Εισαγγελία ανέθεσε επίσης στο εγκληματολογικό εργαστήριο να συντάξει έκθεση σχετικά με τις συνθήκες της πυρκαγιάς.

Οι άνδρες της πολιτικής προστασίας κατάφεραν να ελέγξουν και να σβήσουν τη φωτιά, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ψύξης στο σημείο του ατυχήματος.

Το Υπουργείο Υγείας έστειλε 30 ασθενοφόρα στον τόπο του ατυχήματος για να μεταφέρουν τους τραυματίες στα Γενικά Νοσοκομεία Imbaba και Agouza.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως κινητοποιήθηκαν όλες οι κρατικές υπηρεσίες.

Τραγικές μαρτυρίες

Εντωμεταξύ συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της πολύνεκρης φωτιάς που ξέσπασε στο εσωτερικό μιας εκκλησίας , στην πόλη Γκίζα στην Αίγυπτο. Μάρτυρες περιγράφουν τα εφιαλτικά λεπτά που έζησαν.

«Οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν στον τρίτο και στον τέταρτο όροφο, όταν είδαμε καπνό να βγαίνει από τον δεύτερο. Άρχισαν όλοι τότε να κατεβαίνουν από τις σκάλες τρέχοντας. Έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο και συνέχιζαν, ποδοπατώντας οι επόμενοι τους προηγούμενους», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο Γιασίρ Μουνίρ, ένας από τους Κόπτες που είχαν πάει για τη λειτουργία στην Εκκλησία και συνέχισε: «Μετά ακούσαμε μία έκρηξη, οπότε σπίθες και φλόγες άρχισαν να βγαίνουν από τα παράθυρα». Όπως είπε, ο ίδιος και η κόρη του ήταν στο ισόγειο εκείνη τη στιγμή και κατόρθωσαν να γλιτώσουν.

Άλλος μάρτυρας, ο Μαχέρ Μουράντ, δήλωσε ότι άφησε την αδερφή του στην εκκλησία μετά τις προσευχές. «Δεν είχα απομακρυνθεί ούτε δέκα μέτρα από την Εκκλησία, όταν άκουσα φωνές και είδα πυκνό καπνό να βγαίνει από το κτίριο. Όταν η Πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά, είδα το πτώμα της αδερφής μου. Τα πτώματα είναι όλα απανθρακωμένα και πολλά από αυτά ήταν μικρά παιδιά, γιατί στην Εκκλησία υπήρχε ειδική αίθουσα για τα μικρά παιδιά», είπε.

ειδήσεις τώραΑίγυπτος