Κόσμος|15.08.2022 16:26

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία: Νεκροί από έκρηξη νάρκης σε παραλία της Οδησσού - Βομβαρδισμοί σε Ντονιέτσκ και Χάρκοβο

Newsroom

«Κόβει» την ανάσα το βίντεο που δείχνει νάρκη να πέφτει στη θάλασσα, σε χωριό της Οδησσού στην Ουκρανία, στο σημείο που δύο άνθρωποι έκαναν το μπάνιο τους.

Σύμφωνα με μια ομάδα του Telegram που δημοσίευσε βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, δύο λουόμενοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από την έκρηξη στην παραθαλάσσια πόλη της Μαύρης Θάλασσας.

Προηγουμένως, οι Αρχές της Οδησσού προειδοποίησαν τους ντόπιους να μην κολυμπούν στις θάλασσες γύρω από την εμπόλεμη πόλη και, μάλιστα, έκλεισαν τις παραλίες φέτος το καλοκαίρι από τον φόβο των ρωσικών βομβαρδισμών.

Τον Ιούνιο, μία άλλη νάρκη εξερράγη σε παραλία της Οδησσού, σκοτώνοντας έναν άνδρα μπροστά στην οικογένειά του.

Χιλιάδες ρωσικές νάρκες στην Ουκρανία

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι χιλιάδες ρωσικές νάρκες έχουν τοποθετηθεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Ορισμένες ενεργοποιούνται με την επαφή, ενώ άλλες πυροδοτούνται σε τυχαία χρονικά διαστήματα, αποτελώντας σημαντική απειλή για τους αμάχους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Απαγόρευσης Ναρκών του 1997 – αν και η Ρωσία δεν υπέγραψε τη συμφωνία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 89 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκκαθάριση της Ουκρανίας από τις νάρκες.

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν ξανά το Ντονιέτσκ

Σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς και απόπειρες των ρωσικών δυνάμεων να προωθηθούν σε πόλεις στην ανατολική περιφέρεια του Ντονιέτσκ, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου που διαρκεί ήδη σχεδόν έξι μήνες, ανέφεραν ουκρανικές δυνάμεις προσθέτοντας όμως πως έχουν αποκρούσει πολλές από τις επιθέσεις.

Το Γενικό Επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ανέφερε επίσης ρωσικούς βομβαρδισμούς τουλάχιστον δώδεκα πόλεων στο νότιο μέτωπο -ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία ελέγχεται κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όπου τα ουκρανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν σταθερά εδάφη.

Βομβαρδισμοί και στο Χάρκοβο - Πέντε τραυματίες

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν και την πόλη Χάρκοβο, στη βορειοδυτική Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Με ανάρτηση στο Telegram, ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Χάρκοβο Όλεγκ Συνεγκούμποφ, δήλωσε: «Ως αποτέλεσμα του πρωινού βομβαρδισμού του Χάρκοβο, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Περιφερειακού Κέντρου Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας, τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ένα άτομο νοσηλεύτηκε επί τόπου»

Στη Ζαπορίζια στραμμένη η προσοχή

Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία εν μέσω φόβων για μια καταστροφή εξαιτίας νέων βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες, για τους οποίους αλληλοκατηγορούνται η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ζητήσει να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως οι Ρώσοι στρατιώτες, που πυροβολούν εναντίον του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης ή τον χρησιμοποιούν ως βάση για να πυροβολούν απ’ αυτόν, θα γίνουν «ειδικοί στόχοι» των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεσπόζει στη νότια όχθη μιας μεγάλης τεχνητής λίμνης του ποταμού Δνείπερου. Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τις πόλεις στην απέναντι όχθη και βομβαρδίζονται από την πλευρά που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Νέα παρέμβαση Ζελένσκι

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που θέλει να επιθεωρήσει το σταθμό, έχει προειδοποιήσει για μια πυρηνική καταστροφή, αν δεν σταματήσουν οι μάχες. Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους χώρους αποθήκευσης των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων ή στους αντιδραστήρες.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία έχει πολλές φορές προτείνει στη ρωσική ηγεσία διάφορα σχήματα για ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς όμως να σημειωθεί πρόοδος.

«Έτσι πρέπει να αμυνθούμε, πρέπει να απαντήσουμε σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, σε κάθε βομβαρδισμό – το σφοδρό βομβαρδισμό που δεν σταματάει ούτε μια ημέρα», δήλωσε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ σε βιντεοσκοπημένα σχόλιά του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡώσοιΟδησσόςειδήσεις τώραΧάρκοβο