Κόσμος|15.08.2022 20:59

Θλίψη για τη Freya: Ο θαλάσσιος ίππος και μασκότ σε φιόρδ του Όσλο θανατώθηκε επειδή οι άνθρωποι αγνοούσαν τις συστάσεις των Αρχών

Newsroom

Θανατώθηκε ο θαλάσσιος ίππος που είχε γίνει η μασκότ σε φιόρδ του Όσλο, Freya. Οι αρμόδιοι προχώρησαν σε αυτή την πράξη «εν μέσω φόβων για την ασφάλεια των πολιτών», σύμφωνα με Νορβηγούς αξιωματούχους.

Το θηλαστικό των 600 κιλών σκαρφάλωνε συχνά σε σκάφη για να κάτσει στον ήλιο -συχνά προκαλώντας ζημιές- και ειχε κερδίσει την αγάπη των ντόπιων, οι οποίοι -κόντρα στις συστάσεις των Αρχών να μην το πλησιάζουν- συνέχιζαν να «ενοχλούν», βάζοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Μάλιστα, σε μία περίπτωση, οι Αρχές αναγκάστηκαν να αποκλείσουν μία περιοχή κολύμβησης καθώς η Freya κυνήγησε μία γυναίκα μέσα στο νερό.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Αλιείας της Νορβηγίας είχε δώσει στη δημοσιότητα μια φωτογραφία ενός πλήθους ατόμων -ανάμεσά του και παιδιά- που στεκόταν σε απόσταση ούτε μισού μέτρου από το θαλάσσιο θηλαστικό.

Ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι η απόφαση για ευθανασία στο ζώο ελήφθη «βάσει μιας συνολικής εκτίμησης της συνεχιζόμενης απειλής που συνιστούσε για την ασφάλεια των ανθρώπων», όπως μεταδίδει το BBC.

«Από τις επί τόπου παρατηρήσεις της περασμένης εβδομάδας, κατέστη σαφές ότι το κοινό αγνόησε τις συστάσεις να κρατά αποστάσεις. Έτσι, η διεύθυνση του υπουργείου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η πιθανότητα για πιθανή βλάβη στους ανθρώπους ήταν υψηλή και πως η ασφάλεια του ζώου δεν μπορούσε να διατηρηθεί».

Η Φρέγια εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νορβηγική πρωτεύουσα στα μέσα Ιουλίου και «βαφτίστηκε» από τη θεά της ομορφιάς και της αγάπης.

Προστατευόμενο είδος, οι θαλάσσιοι ίπποι ενδημούν συνήθως βορειότερα στην Αρκτική ενώ δε συνηθίζουν να επιτίθενται τους ανθρώπους - αν και έχουν καταγραφεί σπάνια περιστατικά επιθέσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ